Υ Δικαιώματα

Πρόσφυγες: Το Επικίνδυνο Θαλάσσιο Πέρασμα

Εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Σε μια  εποχή που όλο και πιο συχνά  οι πρόσφυγες βρίσκουν σύνορα κλειστά, καχυποψία και αμφισβήτηση, κρίνεται σημαντικό να αυξηθεί η ενημέρωση σχετικά με εκείνους που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας πολέμου ή διώξεων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παράγει εκπαιδευτικό υλικό που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να  έρθουν σε επαφή με αυτό το θέμα.

«Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα

Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος. Η «Ειρήνη» είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά 5-8 ετών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές. Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ειρήνη» διαρκεί 7 λεπτά και συνοδεύεται από εγχειρίδιο με σημειώσεις για τους εκπαιδευτικούς.

Πρόσφυγες: Το Επικίνδυνο Θαλάσσιο Πέρασμα

Νέο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2014, με θέμα το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα των προσφύγων στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Από την ιστοσελίδα του Γιάννη Οργανόπουλου (ΔΠΕ Πιερίας)

Εγχειρίδιο Δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης για την Αειφορο Ανάπτυξη με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Από την WWF δραστηριότητες για τις αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον

Εξάντας, ντοκιμαντέρ στον κόσμο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

«Χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εκπαιδευτικούς, η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεθνώς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διδακτικών εργαλείων. Συμπεριλαμβάνονται ένας οδηγός για τον εκπαιδευτικό, βιβλιαράκια και βίντεο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας σε όλο τον κόσμο […]».

Στον Ιστότοπο τη Νεολαίας http://www.youthforhumanrights.org/el/educators/education-package-details.html

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 10ης ΔΕΚ 1948 ΜΕ 30 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Πηγή: «Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»,  (Αναρτημένα στο YouTube από 04-12-2009).

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1948).  Στον Ιστότοπο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εν συντομία. Στον Ιστότοπο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Νίκαια 07-12-2000).

      Το πλήρες κείμενο του Χάρτη στα Ελληνικά. 

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΟΗΕ, 1989). Στον ιστότοπο του Συνήγορου του Πολίτη

Νόμος 2101/1992:  Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού      ( Αρχείο Word)

  H Σύμβαση με απλά λόγια     Εικονογραφημένο φυλλάδιο του ΣτΠ: «Η Διεθνής Σύμβαση  με απλά λόγια» (σελ. 11).

Πώς να ξεκινήσω ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην τάξη μου. Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικής δράσης, ΤΟΜΟΣ 1ος: Ανθρώπινα Δικαιώματα = Λιγότερη Φτώχεια. Οδηγός για τον εκπαιδευτικό, (σελ 20). Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικής δράσης, ΤΟΜΟΣ 2ος: Απαιτούμε Αξιοπρέπεια. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλες τις βαθμίδες, (σελ 32). Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Σχέδιο Μαθήματος: Τι σημαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώματά του. Από Γ΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου, (σελ. 9). Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010)

Σχέδιο μαθήματος & υλικό: Δικαιώματα και υποχρεώσεις. Β΄-Ε΄ Τάξεις Δημοτικού, (σελ. 5). Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Σχέδιο μαθήματος & υλικό: Το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση. Β΄- Ε΄ Τάξεις Δημοτικού, (σελ. 5). Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Σχέδιο μαθήματος: Πακετάρω και τρέχω. Για όλες τις βαθμίδες και πλαίσια, (σελ. 3). Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Σχέδιο μαθήματος: Είμαστε όλοι μια οικογένεια. Από Νηπιαγωγείο έως Γ΄ Τάξη Δημοτικού, (σελ. 4). Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Εκπαιδευτικό υλικό για την παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: Εσύ περιγράφεις, εγώ ακούω, εμείς σκεφτόμαστε. Για Δημοτικό και Γυμνάσιο, (σελ. 3). Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Παιδιά Στρατιώτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Εκπαιδευτική Δράση για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο (σελ. 18),

Σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο (σελ. 2).   Στον ιστότοπο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

Πρώτα βήματα: Ένα εγχειρίδιο για να αρχίσετε την Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, (σελ. 200). Στον ιστότοπο του Δικτύου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Νηπιαγωγών www.nipiagogoi.gr.  (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

«Δεν είναι μόνο αριθμοί»: Εκπαιδευτικό υλικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ε.Ε. Για ηλικίες 12-18 ετών. Περιλαμβάνει ταινίες μικρής διαρκείας (DVD) και ένα εύχρηστο εγχειρίδιο δασκάλου, που έχουν μεταφραστεί και διατίθενται σε 20 ευρωπαϊκές γλώσσες (και στην Ελληνική), καλύπτοντας 24 κράτη μέλη της ΕΕ. Στον ιστότοπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. (Προσπελάστηκε 07-10-2010).

Μωσαϊκό Ιδεών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. (Προσπελάστηκε 06-10-2010).

«Κόντρα στο ρεύμα». Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιματικές Αλλαγές και τη Φτώχεια, (Για μαθήτριες/τές Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄Δημοτικού). Στον ιστότοπο της Αction Αid Ελλάς (Προσπελάστηκε 07-10-2010).

Βιβλίο Εκπαιδευτικού        Υλικό χαρτοκοπτικής          Χάρτης           Πιλοτικές ερωτήσεις (DVD)        Φόρμα αξιολόγησης του προγράμματος
Διαβάστε ιστορίες παιδιών από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου που τους απασχολεί η αλλαγή στο κλίμα

«Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας: το Δικό μας στοίχημα για έναν καλύτερο κόσμο». (Για τη Β/θμια Εκπ/ση). Στον ιστότοπο της Αction Αid Ελλάς (Προσπελάστηκε 06-10-2010).      Η αφίσα που συνοδεύει το υλικό.

Τα υπνοδωμάτια 10 παιδιών σε διάφορα μέρη του κόσμου

Where children sleep

Where children sleep (video)

Πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα

http://xenesglosses.eu/2014/10/yliko-gia-ton-ratsismo-kai-ti-diaforetikotita/

Τα Γυαλιά της Διαφορετικότητας – Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες»

«Δανειστική Bαλίτσα 2Π» της Action Aid

Η δανειστική εκπαιδευτική βαλίτσα 2Π ταξιδεύει από το 2013 σε δημοτικά και νηπιαγωγεία και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να προσεγγίσουν την έννοια του Ενεργού Παγκόσμιου Πολίτη.

2p_cvickymarkolefaactionaid-035

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s