Γεωργία και Περιβάλλον

Το Γεωργία και Περιβάλλον είναι ένα Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζεται από το ΚΠΕ Νάουσας. Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου μας αναλύει τους λόγους δημιουργίας του στην Αρχική σελίδα του Ιστότοπού του:

topBanner

«Η γεωργία στη χώρα μας κατείχε σημαντικό ρόλο στο εθνικό εισόδημα. Τα τελευταία χρόνια βασικοί γεωργικοί τομείς φθίνουν και η ανάγκη για ένα καινούριο μοντέλο ανάπτυξης είναι επιτακτική, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Τα θέματα που αφορούν τη γεωργία και τις επιδράσεις της στο περιβάλλον θέλουμε να προσεγγίσουν οι μαθητές μέσω του δικτύου μας, γιατί πιστεύουμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα της γεωργίας δεν περιορίζονται μόνο στη δική μας περιοχή, αλλά αφορούν όλη την Ελλάδα.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Νάουσας για το Περιβάλλον και την Αειφορία εκτιμώντας ότι πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων και σε όλη την Ελλάδα υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέματα που μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο «Γεωργία και Περιβάλλον» σχεδίασε τη δημιουργία του Πανελλήνιου Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επεκτείνοντας το Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον από Τοπικό σε Εθνικό, πιστεύοντας ότι η συμμετοχή περιβαλλοντικών σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα θα βοηθήσει, δείχνοντας την αναγκαιότητα αλλά και τους δρόμους για την αειφορική ανάπτυξη της γεωργίας.»

Θεματικές ενότητες του δικτύου:

1. Η γεωργία μέσα στο χρόνο.
2. Ο κύκλος της ζωής και ο βιολογικός κύκλος των φυτών.
3. Μορφές καλλιέργειας. Συμβατικές – εναλλακτικές.
4. Διαχείριση οργανικών υπολειμμάτων της γεωργίας.
5. Η γεωργία του τόπου μας – Παραδοσιακές καλλιέργειες (ελιά, αμπέλι, κά.).
6. Προϊόντα του τόπου μας. Η διαδρομή από την παραγωγή στην κατανάλωση. Πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας παραγωγής. Καθετοποίηση παραγωγής. Ομάδες Παραγωγής Αγροτών.
7. Γεωργία και νερό.
8. Γεωργία και προστατευόμενες περιοχές.
9. Γεωργία και βιοποικιλότητα.
10. Γεωργία και ενέργεια.
11. Νέα μοντέλα ανάπτυξης της γεωργίας στo πλαίσιo της αειφορίας.
12. Οι επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον.
13. Γεωργία και οικονομία. Αλληλεπιδράσεις με άλλους τομείς της οικονομίας.
14. Γεωργία, γεωμορφολογία, εδαφοκλιματικές συνθήκες ενός τόπου.
15. Γεωργία και κοινωνία.
16. Γεωργία και πολιτισμός.
17. Γεωργία και ποιότητα ζωής.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμα που εκπόνησε το Δημοτικό Σχολείο Μαρίνας- Πολλών Νερών το 2008 με τίτλο «Γεωργία και Περιβάλλον». Με Φύλλα Εργασίας εξετάζουν θέματα όπως Παραδοσιακή και Βιομηχανοποιημένη Γεωργία, Αντιμετώπιση ασθενειών, Αλλαγή καλλιεργειών και αιτίες που την προκάλεσαν, Γεωργικά εργαλεία σύγχρονα και παραδοσιακά και η χρήση τους, πραγματοποιούν μικρές έρευνες για την υγεία και τα φυτοφάρμακα, τις συσκευασίες και τα συντηρητικά, κατασκευάζουν ένα Ημερολόγιο εργασιών του αγρότη, συζητούν τις Συνέπειες της βιομηχανοποιημένης γεωργίας στο περιβάλλον, μιλούν για τη Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, επισκέπτονται τον Αγροτικό συνεταιρισμό της περιοχής τους και το ΚΠΕ Νάουσας.

Σε άλλη σελίδα μπορείτε να διαβάσετε Εισηγήσεις Σεμιναρίων με πλούσια θεματολογία. Ξεχωρίζουμε την εισήγηση της Κ. Ταμουτσέλη «Διδακτικές τεχνικές αποσαφήνισης εννοιών στην ΠΕ».

Τα σχολεία που εκπονούν σχετικά προγράμματα μπορούν να κατεβάσουν την Αίτηση και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, να τα συμπληρώσουν και αφού τα στείλουν στο ΚΠΕ Νάουσας να παραλάβουν το υλικό του Δικτύου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s