Μετά… την πόλη του μέλλοντος

Με επιτυχία στέφθηκαν τα δύο βιωματικά εργαστήρια που συνδιοργάνωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με το WWF Ελλάς στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στο 9ο ΔΣ Μεγάρων και στο 4ο ΔΣ Ζεφυρίου αντίστοιχα. Αξιοσημείωτη ήταν η αθρόα προσέλευση των εκπαιδευτικών παρ’ όλη την κόπωση της ημέρας και τις απογευματινές τους υποχρεώσεις. Μας εξέπληξε δε η εγκάρδια συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιδιαίτερη αίγλη στο εργαστήριο των Μεγάρων έδωσε η παρουσία της υπεύθυνης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς και γνωστής συγγραφέως Ελένης Σβορώνου, που έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να ανοίξουν και θέματα αξιοποίησης της λογοτεχνίας στην περιβαλλοντική και ανάδειξης των ηθικών αξιών που έχουν χαθεί. Η παρουσίαση του προγράμματος «Η πόλη του μέλλοντος» έγινε από την εξαιρετική συνεργάτιδα δράσεων του WWF Ελλάς Μαρία Δεδάκη. Η υποδομή και των δύο σχολείων τόσο τεχνικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό τονίστηκαν από τις εισηγήτριες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με μικρές διαφοροποιήσεις και προσαρμογές στην ομάδα τα δυο εργαστήρια εξελίχτηκαν κάπως έτσι: Στην αρχή ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς να γράψουν τις προσδοκίες τους από το εργαστήριο, τις οποίες και ανακοίνωσαν. Στη συνέχεια έγιναν ασκήσεις για τη γνωριμία της ομάδας, όπως μετάδοση κύματος με συντονισμό, παντομίμα διωνύμων, κίνηση με κατάληψη χώρου, ομαδική παντομίμα απειλούμενων ζώων, χτίσιμο πάνω στο λόγο του άλλου αρχίζοντας με «ναι, και…» με θέμα την πόλη, αναπαράσταση με το σώμα στοιχείων της πόλης,  κ.ά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το φανταστικό σενάριο της πόλης του μέλλοντος που έχει πρόβλημα ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων.  Οι κάτοικοι αυτής της πόλης, που πρέπει να ζήσουν καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, καλούνται να επιλέξουν την «απόσυρση» ηλεκτρικών συσκευών που δεν τους είναι απαραίτητες. Στην κάθε ομάδα δίνονται 33 κάρτες με συσκευές, στις οποίες αναγράφεται η ενεργειακή τους κατανάλωση. Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πρέπει να αποσύρουν τις 17 λιγότερο απαραίτητες. Στην συνέχεια ανακοινώνονται οι ομαδικές αποφάσεις και αιτιολογούνται.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το παιχνίδι όμως έχει κι έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας: η κυβέρνηση της πόλης του μέλλοντος ανακοινώνει ότι τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, που θα πρέπει η κάθε οικογένεια να μείνει με 7 μόνο συσκευές, τις πλέον απαραίτητες και λιγότερο ενεργοβόρες. Οι τελικές αποφάσεις κάθε ομάδας παρουσιάζονται με σκίτσο του ενεργειακά λιτού σπιτιού ή με στιχάκια, όπου σχολιάζονται και προτείνονται πολλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και η χρήση ΑΠΕ. Προβλήθηκε ακόμη το βραβευμένο βιντεάκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Energy, let’s save it!, που απέσπασε τα χειροκροτήματα όλων. Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι δυσκολίες που συνάντησε η κάθε ομάδα στις αποφάσεις της και στο τέλος αξιολογήθηκε το εργαστήριο από κάθε εκπαιδευτικό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ίδιο πρόγραμμα με εργαστηριακή μορφή έγινε την ίδια μέρα και σε δύο τμήματα του κάθε σχολείου που φιλοξένησε το σεμινάριο των εκπαιδευτικών. Οι μαθητές κινητοποιήθηκαν, προβληματίστηκαν για την κλιματική αλλαγή, ερεύνησαν, έκαναν υπολογισμούς, δεσμεύτηκαν σε εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή τους ζωή και αξιολόγησαν το πρόγραμμα.

Το σενάριο του πολύ επιτυχημένου εκπαιδευτικού εργαστηρίου «Ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος» του WWF Ελλάς, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας FRIGOGLASS και διαρκεί 90΄, στοχεύει να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν, να μάθουν, να προβληματιστούν και να βρούνε λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επιπλέον οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν ιδέες ρεαλιστικές αλλά και πρωτότυπες για εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο τους. Οι καλύτερες συνολικά ιδέες θα βραβευτούν με προϊόντα της συλλογής WWF, ενώ το σχολείο που θα αναλάβει την πιο γενναία πρωτοβουλία εφαρμογής τους, θα βραβευτεί με ένα ψυγείο Ecocool της Frigoglass για το κυλικείο του.

Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί φορείς που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα (εργαστήριο και διαγωνισμός) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο WWF, Μ.Δεδάκη / Μ.Συμβουλίδου στο 210 33 14 893 ή στο m.dedaki@wwf.gr

Όλο το υλικό του προγράμματος βρίσκεται στην ιστοσελίδα της WWF Ελλάς και μπορεί να γίνει στην τάξη και από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό.

Περιγραφή προγράμματος
Παρουσίαση powerpoint
Συνοδευτικό κείμενο παρουσίασης
Οδηγίες για παιδιά 8-11 ετών
Οδηγίες για παιδιά άνω των 11 ετών
Κάρτες συσκευών για παιδιά 8-11 ετών
Κάρτες συσκευών για παιδιά άνω των 11 ετών
Αλυσίδα ενέργειας

Μπορείτε επίσης να δείξετε στους μαθητές σας την ταινία: Η ιστορία των αγαθών (The story of stuff) Ενημερωτική ταινία ντοκιμαντέρ διάρκειας 21:19 με ελληνικούς υπότιτλους που αναλύει πώς παράγονται τα αγαθά που αγοράζουμε, τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία.

Μην παραλείψετε δε να προβάλετε το βραβευμένο βιντεάκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Energy, let’s save it!, που ξεσηκώνει τους μαθητές όλων των ηλικιών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s