Το 3ο Δημοτικό Νέας Περάμου στον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς

Με το βιντεάκι που ακολουθεί ένα μέρος της δουλειάς που κάνουν για την ελιά τρία τμήματα του 3ου ΔΣ Νέας Περάμου παρουσιάστηκε στο τριήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΠΕ Καλαμάτας στις 5, 6 και 7  Απριλίου στα πλαίσια του εθνικού δικτύου ΕΛΙΑ. Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν «Ενεργοί πολίτες και αειφόρος διαχείριση στον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς», έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας και στόχο είχε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο δίκτυο ΕΛΙΑ.

Στο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν οι τάξεις Γ1, Γ2, Δ με τις εκπαιδευτικούς αντίστοιχα Μαρκέλλα Θεοδοσίου, Αργυρώ Κωστή και Βιργινία Γαλώνη. Τις δράσεις συντονίζει ο διευθυντής Χρήστος Γκαμπένης.

Με τις δράσεις που επέλεξαν οι εκπαιδευτικοί ήθελαν να τονίσουν κυρίως δύο πτυχές του προγράμματος: Η μία πτυχή είναι η βιωματική, οι μαθητές έγιναν παραγωγοί και καταναλωτές των προϊόντων της ελιάς, αφού βίωσαν και ένιωσαν με όλες τους τις αισθήσεις τον τρόπο, την κούραση, τις γεύσεις, τις μυρωδιές. Για όλους αυτούς τους λόγους το λάδι το ονόμασαν «το λάδι των αισθήσεων».

Η άλλη πτυχή του θέματος που τονίστηκε είναι η κοινωνική, γιατί από μέσα από αλλεπάλληλες συζητήσεις, προβληματισμούς και προτάσεις οι μαθητές αποφάσισαν το λάδι που παρήγαγαν με τον ιδρώτα τους να χορηγείται σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, γι’ αυτό και το ονόμασαν «το λάδι της αγάπης».

Οι μαθητές ωφελήθηκαν πολλαπλά από αυτές τις δράσεις,  γιατί αφενός συνδέσανε τα βιώματά τους με τα βιώματα των ελαιοκαλλιεργητών διαχρονικά, ανακάλυψαν καινούριες γεύσεις, άγνωστες σε αυτούς μέχρι τώρα, ανακάλυψαν νέα εδέσματα από την μεσογειακή διατροφή τα οποία αποφάσισαν να εισαγάγουν στη διατροφή τους και αφετέρου ανέπτυξαν αισθήματα και αξίες συμμετοχικότητας στις εργασίες, αγάπης και αλληλεγγύης προς τους «άγνωστους» συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη.

Παρακολουθήστε την μικρή ταινία με τις δράσεις των μαθητών πατώντας πάνω στην εικόνα.

film

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s