Δίκτυο «Κυκλοφοριακό Φιδάκι»

Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Δυτικής Αττικής συμμετέχει σαν συνεργαζόμενος φορέας στα πλαίσια μίας πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας, η οποία προτίθεται να υποβληθεί άμεσα από το ΚΑΠΕ με την μορφή πρότασης προς έγκριση, το “Traffic Snake Game Network”. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του πολύ επιτυχημένου και ήδη ολοκληρωμένου από το 2010 Ευρωπαϊκού έργου με τίτλο CONNECT, το οποίο εστίασε στις Εκστρατείες για την Αειφόρο Κινητικότητα στους Νέους (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: http://www.schoolway.net/).

Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του έργου CONNECT ήταν: υλοποίηση, διάδοση και «μάθηση μέσω της πράξης». Σχεδιάστηκαν δύο ξεχωριστές εκστρατείες, εκ των οποίων η μία απευθυνόταν στα δημοτικά σχολεία- Παιχνίδι «Κυκλοφοριακό Φιδάκι».

Το Κυκλοφοριακό Φιδάκι είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που υποκινεί τα παιδιά (και τους γονείς τους) να πηγαίνουν στο σχολείο με φιλικούς προς το περιβάλλον, ασφαλείς και υγιείς τρόπους. Μέσω αυτής της εκστρατείας/του «παιχνιδιού», προσφέρεται στα παιδιά η δυνατότητα να μετακινηθούν προς το σχολείο με ασφαλή και φιλικά περιβαλλοντικούς τρόπους, και παράλληλα να επιμορφωθούν σε θέματα που σχετίζονται με τις μεταφορές και την κινητικότητα, το περιβάλλον και την υγεία.

Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης έχουν δείξει ότι το έργο CONNECT οδήγησε επιτυχώς στην αύξηση της χρήσης των αειφόρων τρόπων μετακίνησης και στη μείωση του εκπεμπόμενου CO2 κατά τη διάρκεια των τριών ετών διεξαγωγής του. Στο CONNECT είχαν εμπλοκή σχεδόν 85.000 μαθητές και πάνω από 5.000 δάσκαλοι/καθηγητές σε περισσότερα από 350 σχολεία σε εννέα χώρες. Συλλογικά αποφεύχθηκαν πάνω από 1.000.000 διανυόμενα από αυτοκίνητα χιλιόμετρα. Το έργο CONNECT απέδειξε ότι με τη συνεργασία και τη δικτύωση είναι δυνατόν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα.

Οι σχολικές μονάδες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην παραπάνω δράση μπορούν να ενημερώνουν την Υπεύθυνη  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s