Εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013

Μέχρι σήμερα, 8.334 εθελοντές έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013 διοργανώνοντας 129 καθαρισμούς σε όλη την Ελλάδα!

Εάν δεν έχετε δηλώσει ακόμα συμμετοχή, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής.

Ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε να παραμείνει η εκστρατεία μας ζωντανή εδώ!

medsos2013

Μερικά βασικά βήματα για την οργάνωση ενός οικολογικά ορθού καθαρισμού

Προγραμματίζοντας τον καθαρισμό:

* Εντοπίζουμε τη φυσική περιοχή/ακτή, της οποίας τα προβλήματα θέλουμε να αναδείξουμε.

* Εξασφαλίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας και ότι είναι ένα ασφαλές μέρος για τους εθελοντές. Εξετάζουμε αν χρειάζεται συγκεκριμένη άδεια για πρόσβαση στην περιοχή.

* Ενημερώνουμε πιθανούς/ες ενδιαφερόμενους/ες (φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, γείτονες, κ.α.) για συμμετοχή στον καθαρισμό και προσδιορίζουμε από κοινού την ημερομηνία του καθαρισμού.

* Συμπληρώνουμε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής ή την «κατεβάζουμε» και τη στέλνουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (events@medsos.gr), ή με φαξ στο 210-8228795. Στη δηλωθείσα διεύθυνση θα αποσταλούν ενημερωτικό υλικό, τα φύλλα παρατήρησης φυσικών περιοχών και καταγραφής απορριμμάτων, καθώς και σακούλες απορριμμάτων.

* Επικοινωνούμε με το Δήμο της περιοχής καθαρισμού για να ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία μας και να ζητήσουμε υποστήριξη ή ακόμα και συνεργασία. Ειδικότερα ζητάμε για την ημέρα του καθαρισμού την αποστολή κοινού απορριμματοφόρου, αλλά και ειδικού απορριμματοφόρου για τη συλλογή του ανακυκλώσιμου υλικού, εφόσον διατίθεται. Επιπλέον, επιβεβαιώνουμε (ή διεκδικούμε) την ύπαρξη σταθερών κάδων απορριμμάτων στην περιοχή.

* Τοποθετούμε αφίσες ενημερώνοντας για την ημέρα, την ώρα και το σημείο συνάντησης του καθαρισμού, σε κεντρικά σημεία για να προσελκύσουμε περισσότερους εθελοντές.

* Εξασφαλίζουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα έχουμε μαζί μας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, π.χ. κουτί πρώτων βοηθειών, αντηλιακό, νερό, γάντια και καπέλα για τους εθελοντές, μολύβια, κτλ. Σε περίπτωση μαζικής συμμετοχής συμπολιτών μας, ζητάμε τη συνεισφορά του Δήμου για την παροχή περαιτέρω εξοπλισμού.

* Ενημερωνόμαστε για τοποθεσία του πλησιέστερου νοσοκομείου/ιατρικού κέντρου.

* Ενημερωνόμαστε για το πώς ενεργούμε στην περίπτωση που βρούμε τραυματισμένο ή παγιδευμένο ζώο

 

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού :

* Συγκεντρώνουμε τους εθελοντές σε κεντρικό σημείο της περιοχής καθαρισμού, καταγράφουμε τον αριθμό τους, τους ενημερώνουμε για τη διαδικασία και τους διανέμουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, π.χ. ενημερωτικό υλικό, γάντια, σακούλες απορριμμάτων, κτλ.

* Εξηγούμε αναλυτικά στους εθελοντές τη διαδικασία διεξαγωγής του καθαρισμού (π.χ. σχηματισμός ομάδων 3-5 ατόμων, διανομή αρμοδιοτήτων, τοποθεσία συγκέντρωσης απορριμμάτων, διαχωρισμός ανακυκλώσιμου και μη υλικού) και δίνουμε σαφείς οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση του φύλλου καταγραφής.

* Καταγράφουμε τις συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ δεν ξεχνάμε να βγάλουμε φωτογραφίες πριν και μετά τον καθαρισμό.

* Μεριμνούμε σχετικά με τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών, π.χ. συριγγών, νοσοκομειακών απορριμμάτων, προφυλακτικών κτλ. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τέτοιου είδους υλικά, ενώ οι ενήλικες θα πρέπει να φοράνε γάντια και να τα απομακρύνουν ασφαλώς.

* Ενημερώνουμε και προσπαθούμε να εμπλέξουμε επί τόπου περαστικούς και επισκέπτες της περιοχής.

* Φροντίζουμε μετά το πέρας του καθαρισμού να συλλέξουμε όλα τα φυλλάδια καταγραφής.

* Επιβλέπουμε την ορθή συλλογή των απορριμμάτων από τα απορριμματοφόρα του δήμου (και ξεχωριστά των ανακυκλώσιμων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα διαλογής τους).

 

Μετά τον καθαρισμό:

* Στέλνουμε τα φυλλάδια καταγραφής στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (events@medsos.gr), φαξ στο 210-8228795 ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Μαμάη 3Α, ΤΚ. 10440, Αθήνα.

* Στέλνουμε επιπρόσθετα ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό (ιδανικά σε ψηφιακή μορφή, καλής ανάλυσης), αλλά και τις εντυπώσεις των εθελοντών και σχόλια/παρατηρήσεις.

* Επικοινωνούμε τη δράση μας, παρακινούμε και άλλους να συμμετάσχουν ή και να οργανώσουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Δείτε εδώ γιατί οι μηχανικοί καθαρισμοί δεν είναι πανάκεια…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s