Η «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης» στα σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ιδρύθηκε το 1990 από μια ομάδα ανθρώπων με ένα κοινό όραμα: την προστασία του περιβάλλοντος από την έως τότε αλόγιστη διαχείριση των αποβλήτων, των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας. Από το 1990 η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης μέσα από ποικίλες δράσεις προωθεί την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και γενικότερα τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

ers-logo-150pxΠεριβαλλοντική εκπαίδευση

Τα μέλη της Ο.Ε.Α. έχουν μέχρι σήμερα επισκεφθεί πάνω από 4.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 500.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ο.Ε.Α. για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών.

Η ΟΕΑ υλοποιεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματαγια τα σχολεία: «Ανακύκλωση χαρτιού», «Κομποστοποίηση οργανικών υλικών» και «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση Υλικών».

«Ανακύκλωση χαρτιού»

Οι ομάδες που συμμετέχουν εφοδιάζονται με το έντυπο υλικό του προγράμματος και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις όπως:

  • Παρακολούθηση παρουσίασης με εικόνες, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα καθώς και συμμετοχή σε συζήτηση.
  • Παρουσίαση πρακτικών προτάσεων για την ανακύκλωση του χαρτιού στο χώρο του σχολείου και συζήτηση για τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από μια τέτοια προσπάθεια.
  • Εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού στη τάξη. Με λίγη τύχη… το χαρτί για ζωγραφική είναι έτοιμο.

«Κομποστοποίηση οργανικών υλικών»

Οι ομάδες που συμμετέχουν εφοδιάζονται με έντυπο υλικό ευαισθητοποίησης (φυλλάδια και τεύχη του περιοδικού της ΟΕΑ «Ανακύκλωση») και παρακολουθούν παρουσίαση powerpoint με εικόνες, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα. Tα παιδιά εξοικειώνονται με την κομποστοποίηση απατώντας και θέτοντας ερωτήματα και συμμετέχοντας σε διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ τους και με τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ.

Επίσης, με την υποστήριξη ειδικών συνεργατών, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας οργανικού κλάσματος- λιπάσματος- στο χώρο του σχολείου με φυτικά υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά που φέρνουν οι μαθητές από το σπίτι τους. Το κομπόστ που παράγεται μπορεί να αξιοποιηθεί στο σχολικό κήπο.

«Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση Υλικών»

Στην παρουσίαση με τη βοήθεια εικόνων, φωτογραφιών και σχεδιαγραμμάτων παρουσιάζεται το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης των απορριμμάτων, η ρύπανση από τα σκουπίδια και οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης. Το ενδιαφέρον των παιδιών κεντρίζεται από την εναλλαγή εικόνων. Κατά τη διάρκεια, αλλά και στο τέλος της παρουσίασης ενθαρρύνεται η συζήτηση.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και τους ζωντανούς οργανισμούς από την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων και παρουσιάζει ορθολογικές λύσεις για την πρόληψή τους, με έμφαση στην κριτική κατανάλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Εάν είστε εκπαιδευτικός ή γονέας και ενδιαφέρεστε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, επικοινωνήστε με την Κάτια Μακρυνίκα στο τηλέφωνο της ΟΕΑ 2108224481 ή στο e-mail: katia @ ecorec. gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s