Διαδραστική Έκθεση Μετεωρολογίας

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (Ε.ΜΤ.Ε.), το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) σάς προσκαλούν σε μία εκδήλωση με τίτλο:

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ: «Η παρατήρηση και η πρόγνωση του καιρού, η έρευνα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα, να μάθουν πώς λειτουργούν, να μιλήσουν με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού και να ενημερωθούν για τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3221&cnode=100

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

18:00 – 21:00 Έκθεση μετεωρολογικών οργάνων από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
(Ισόγειο Διαδραστικής Έκθεσης)

Mετεωρολογικά όργανα σε λειτουργία
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα σε λειτουργία. Τα όργανα έχουν ευγενικά παραχωρηθεί από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα δουν θερμόμετρα και θερμογράφους (για την μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα) υγρογράφους (για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας), ανεμόμετρα (για την μέτρηση της έντασης του ανέμου), ανεμοδείκτες (για την μέτρηση της διεύθυνσης του ανέμου), ηλιογράφους (για την μέτρηση της ηλιοφάνειας), πυρανόμετρα και πυρηλιόμετρα (για την μέτρηση της ολικής, διάχυτης και άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας). Επίσης, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά φορητούς μετεωρολογικούς σταθμούς, μετεωρολογικό κλωβό, καθώς επίσης και μετεωρολογικό μπαλόνι με ραδιοβολίδα για την μέτρηση των μετεωρολογικών στοιχείων καθ’ ύψος στην ατμόσφαιρα.

Βίντεο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT)
Στα βίντεο αυτά οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα «άγρυπνα μάτια» που παρατηρούν από ψηλά τον καιρό! Ποιοι είναι οι ευρωπαϊκοί μετεωρολογικοί δορυφόροι και πώς αυτοί χρησιμοποιούνται καθημερινά από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, τόσο για την παρακολούθηση και την πρόγνωση των καιρικών φαινόμενων όσο και για τις έρευνες για τις κλιματικές αλλαγές;

Έκθεση γραμματοσήμων με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή στα γραμματόσημα του κόσμου»
Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 100 γραμματόσημα και έχει ήδη παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα γραμματόσημα προέρχονται από 60 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και έχουν ως θέμα την κλιματική αλλαγή. Γιατί συμβαίνει, αλλά και πώς  μπορεί να αντιμετωπιστεί; Ανάμεσα στις χώρες προέλευσης υπάρχουν και πολύ μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές…

Μετεω-παιχνίδι
(για παιδιά από 8 ετών και πάνω)
Οι μικρότεροι επισκέπτες θα μπορούν να παίξουν ένα παιχνίδι με θέμα τον καιρό. Στο παιχνίδι αυτό οι καιρικές συνθήκες καθορίζουν την πορεία των παικτών!

18:30, 19:30 και 20:30 Επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης
(2ος όροφος Διαδραστικής Έκθεσης)

Στις επιδείξεις αυτές θα μάθετε τα μυστικά των καιρικών φαινομένων και του κλίματος. Μελετάμε τις μοναδικές ιδιότητες του νερού που επηρεάζουν το κλίμα. Πώς σχηματίζονται τα θαλάσσια ρεύματα και γιατί οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν πιο ήπιο κλίμα; Πώς σχηματίζονται οι άνεμοι; Επιπλέον, «φτιάχνουμε» σύννεφα, βροχή, κεραυνούς και υδροστρόβιλους «δωματίου».

19:00 – 20:00 Ομιλία Ομ. Καθηγητή Χρήστου Σ. Ζερεφού, Ακαδημαϊκού, Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, με τίτλο: «Η ανθρωπογενής αποσταθεροποίηση του κλίματος και η σημασία της Μετεωρολογίας στη διάγνωσή της»
(Αμφιθέατρο Ιδρύματος Ευγενίδου)

Η διάλεξη θα έχει ως θέμα τη συμμετοχή ατμοσφαιρικών επιστημόνων και κλιματολόγων στην απόδειξη λειτουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και των συνεπειών του. Η ιστορική διαδρομή ξεκινά απ’ το μακρινό παρελθόν και καταλήγει στα συμπεράσματα της πρόσφατης (2013) Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Σημείωση: Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177 143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr.

Στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας συνεχίζεται η ενότητα «Επιστήμη… παντός καιρού!» κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως τις 10 Νοεμβρίου.

Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ
Τηλ: 210 9469600 – Fax: 210 9417372
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s