«Ωδή στη Γυναίκα»- Έκθεση ζωγραφικής

Η Αττεικαστική Ομάδα και ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Ωδή στη Γυναίκα» στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 3 Μαίου στις 19.30. Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 3 Μαίου μέχρι την Τρίτη 6 Μαίου. Επισκέψιμη για το κοινό θα είναι τα τέσσερα απογεύματα από τις 18:00 έως τις 21:00.

Το σκεπτικό της έκθεσης διατυπώνεται στο παρακάτω κείμενο από την Αλεξάνδρα Τσίγκου, εκπαιδευτικό, επιμελήτρια της έκθεσης:

19+1 καλλιτέχνες απ’ όλη την Αττική ξεκινούν ένα διάλογο για τη γυναίκα με βάση την βυζαντινή ζωγραφική. Η γυναίκα εμπνέει τους καλλιτέχνες να εκφραστούν μέσα από τη γραμματική και το συντακτικό του βυζαντινού εικαστικού συστήματος. Με βασικό χαρακτηριστικό το «ρυθμό» στο σχέδιο και στο χρώμα και κυρίαρχη τεχνική την «αυγοτέμπερα» πειραματίζονται σε νέες εικαστικές συνθέσεις με κύριο θέμα τη γυναίκα και τον κόσμο της. Η γυναίκα σαν σύμβολο και σαν εικόνα, σαν μάνα και αγωνίστρια, στην καθημερινότητα και σε ξεχωριστές στιγμές της, η γυναίκα στην ιστορία και στη μυθολογία, η γυναίκα στα παραμύθια και στα όνειρα.

Η κοινή αγάπη τους για την ελληνική ζωγραφική και η κοινή μαθητεία τους δίπλα σε μεγάλους δασκάλους δημιούργησαν δεσμούς εικαστικούς. Ο κοινός προβληματισμός τους για την σύγχρονη έκφραση της καθ’ ημάς ζωγραφικής και την εξέλιξη της λεγόμενης βυζαντινής τέχνης τούς οδήγησαν σε ένα διάλογο και με άλλους εικαστικούς τρόπους.

Ο διάλογος σε εξέλιξη λειτουργεί και σαν παιδαγωγικό μέσο για την καλλιέργεια αξιών στους νέους ανθρώπους. Έτσι η έκθεση θα είναι ανοικτή για μαθητικές ομάδες, που θα ανακαλύψουν τον «βυζαντινό τρόπο» μέσα από σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες.

 

Αλεξάνδρα Τσίγκου, εκπαιδευτικός, επιμελήτρια της έκθεσης

Για επικοινωνία: aletsig@gmail.com κιν. 6937280948

Afisa

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s