«Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών»

Ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ από τη σειρά της ΕΡΤ «Αμήχανη Βιομηχανία»
Ο τίτλος «Ιστορίες στον απόηχο των μηχανών», δίνει μέσα σε πέντε λέξεις ολόκληρη τη βιομηχανική ιστορία της Ελευσίνας. Μιας πόλης, που γνώρισε μεγάλη ακμή εξ αιτίας της βιομηχανίας της και τώρα πια ανακαλεί τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος μέσα από ερειπωμένα εργοστάσια, σκουριασμένες μηχανές και επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον.
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Λιάππης αναφέρεται στις συνθήκες και τους παράγοντες που βοήθησαν την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης. Παράλληλα με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, δίνονται οι κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της Ελευσίνας. Τα δύο σημαντικά εργοστάσια παραγωγής οίνων και οινοπνευμάτων — «Βότρυς» και «Κρόνος» — παρουσιάζονται, αντίστοιχα, από τον Φανούρη Μαλιαράκη και τον Γιώργο Καραλή. Ο πρώτος κάνει ειδική μνεία στο μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου «Βότρυς», που είναι το μόνο το οποίο έχει διασωθεί στην πόλη, ενώ ο δεύτερος, με την ιδιότητα του εκζαχαρωτή, μιλά για τη διαδικασία παραγωγής κρασιών. Η Ασπασία Μαυροδημητράκη, που εργαζόταν από ηλικίας οκτώ χρονών στη χρωματουργία «Ίρις», αναφέρεται στα προϊόντα του εργοστασίου και στα βραβεία που κέρδισε η φημισμένη αυτή βιομηχανία χρωμάτων. Ο Γιώργος Νημάς μας ξεναγεί στο «Σαπωνοποιείον Χαριλάου και Κανελλοπούλου» και μιλά για τα εργατικά ατυχήματα, θύμα των οποίων υπήρξε και ο ίδιος.
Τέλος, η φιλόλογος Αργυρώ Ορφανουδάκη, πρώην κάτοικος των οικημάτων «Τιτάν», μιλάει για τα παιδικά της χρόνια στο προαύλιο του εργοστασίου και για τα αυτοσχέδια παιχνίδια με θραύσματα αρχαίων αγγείων που παιδιά έβρισκαν άφθονα στα νταμάρια μετά τις εκρήξεις.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Χριστίνα Αγριαντώνη
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας

Δείτε όλη τη σειρά εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s