Μια υποδειγματική συνεργασία για την αναβάθμιση των σχολικών αυλών

Στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ο κήπος της αειφορίας» το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Δυτικής Αττικής από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει ξεκινήσει μια δημιουργική συνεργασία με τον Σύλλογο Μηχανικών Ασπροπύργου. Στόχος της συνεργασίας είναι να γίνει μια πιλοτική ολοκληρωμένη εργασία για την αναβάθμιση των σχολικών αυλών σε τέσσερα Νηπιαγωγεία του Ασπροπύργου, το 2ο, το 4ο, το 5ο και το 6ο, τα οποία υλοποιούν εγκεκριμένα αντίστοιχα περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η πρώτη φάση της συνεργασίας αυτής παρουσιάστηκε το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου 2015 σε εκδήλωση του Συλλόγου Μηχανικών, που έγινε στο παραδοσιακό καφενείο Μπρέμπου στο κέντρο του Ασπροπύργου και διανθίστηκε από την έκθεση φωτογραφίας του Δαβίδ Μπάκα.

Τέσσερις ομάδες με ποικιλία ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί) εργάστηκαν υποδειγματικά, με προθυμία και εντελώς εθελοντικά. Συστηματικά μελέτησαν την υπάρχουσα κατάσταση, κατέγραψαν τις απόψεις των παιδιών και των νηπιαγωγών, και αφού συμβουλεύτηκαν τη Σχολική Σύμβουλο Κατερίνα Καζέλα για τα παιδαγωγικά θέματα και την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, έκαναν την προμελέτη της οργάνωσης των χώρων σε ζώνες παιχνιδιού, χαλάρωσης, πειραμάτων, προτείνοντας παράλληλα την αύξηση των χώρων πρασίνου με στόχο να αναβαθμιστούν οι αυλές και να ενταχθούν στη ζωή των μικρών μαθητών με παιδαγωγικό όφελος.

Η άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων παραγόντων οδήγησε σε φρέσκες ιδέες άμεσα υλοποιήσιμες, που έτυχαν θετικής αποδοχής από το κοινό. Στο επόμενο στάδιο θα γίνει κοστολόγηση των προτάσεων και θα αναζητηθούν εθελοντές από τους γονείς των μαθητών και την τοπική κοινωνία για την υλοποίησή τους.

Ευχαριστούμε όλους τους νέους επιστήμονες μηχανικούς του Ασπροπύργου για την εθελοντική τους εργασία και το κέφι με το οποίο εργάστηκαν. Απέδειξαν ότι όχι μόνο αγαπούν την επιστήμη τους αλλά ταυτόχρονα μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία παραμερίζοντας το προσωπικό όφελος.

Ονομαστικά ευχαριστούμε έναν έναν ξεχωριστά: τον Αλέξανδρο Μυλωνά (Πρόεδρο του Συλλόγου), την Μαρία Λιάκου (αντιπρόεδρο), την Γιάννα Μαρνίκα, την Σοφία Γκίκα, την Αιμιλία Πέππα, τον Δημήτρη Λιάκο, την Αντιγόνη Βρούβα, την Ιωάννα Νομικού, τον Γεράσιμο Λιάκο, την Σοφία Κώνστα και τον αντιδήμαρχο Αβραάμ Κωνσταντινίδη και τους συγχαίρουμε για τα άριστα αποτελέσματα που μας παρουσίασαν. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Μαρία Φιλιππή, ιδιοκτήτρια του EcoΚτήμα και συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ, για την σημαντική συμβολή της στην διατύπωση της αρχικής πρότασης.

Ευελπιστούμε και ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να ολοκληρωθεί και να βρει και άλλους μιμητές!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s