Διοργάνωση τριήμερου σεμιναρίου στο ΚΠΕ Κλειτορίας 12-13-14 Ιουνίου 2015

chelmos_doxa_lake_bg Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Γ΄ και Δ΄ Αθήνας διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο από την Παρασκευή 12 Ιουνίου έως και την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 στην Κλειτορία και στα πεδία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού για 45 συνολικά εκπαιδευτικούς με θέμα:

«Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού ως πηγή έμπνευσης για την αξιοποίηση των σύνθετων Οικοσυστημάτων σε Προγράμματα Π.Ε.»

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της σημασίας υλοποίησης Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Οικοσυστήματα με ιδιαίτερο οικολογικό και αισθητικό ενδιαφέρον, καθώς και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε βιωματικές μεθόδους και τεχνικές, ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν ως μέσα και εργαλεία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τις περιοχές αυτές.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει:

  1. Εισηγήσεις για την έννοια του οικοσυστήματος και την σημασία της αξιοποίησής του σε προγράμματα Π.Ε., τη σημασία της επαφής των μαθητών με τους μύθους που συνδέονται με τα λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής, την περιβαλλοντική και οικολογική σημασία των οικοσυστημάτων του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού με ιδιαίτερη αναφορά στα λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής, την ανάδειξη της σημασίας της ευαίσθητης πανίδας των οικοσυστημάτων και την εξοικείωση των μαθητών με την ερπετοπανίδα μέσα από εκπαιδευτικές τεχνικές, τις μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε., τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσου και εργαλείου μάθησης και δημιουργίας στα προγράμματα Π.Ε., την αξιοποίηση του παιχνιδιού ρόλων στα Περιβαλλοντικά Προγράμματα.
  2. Διαδρομή στο πεδίο με επίσκεψη στις πηγές του ποταμού Λάδωνα, μικρή πεζοπορία στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου, επίσκεψη σε λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής και ιδιαίτερα στη Λίμνη Δόξα, επίσκεψη σε μέρη με πολιτισμικό και επιστημονικό ενδιαφέρον (μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).
  3. Εργαστήρια στο πεδίο με βιωματική προσέγγιση στα θέματα που θα αναπτυχθούν, καθώς και δραστηριότητες, περιβαλλοντικά παιχνίδια και παιχνίδια αισθήσεων, στις αίθουσες εργασίας του ΚΠΕ για την αξιοποίηση της μελέτης ενός οικοσυστήματος στο σχεδιασμό αειφορικών προγραμμάτων Π.Ε. καθώς και στην εφαρμογή παιχνιδιού ρόλων και φωτογραφικών τεχνικών.

Οι εκπαιδευτικοί, για να είναι δυνατόν να συμμετάσχουν στις ήπιες διαδρομές και μετακινήσεις στα πεδία, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Οι δαπάνες του σεμιναρίου θα καλυφθούν από το ΚΠΕ Κλειτορίας και θα αφορούν τις δαπάνες διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων, τις δαπάνες μετακίνησης των εισηγητών καθώς και τις δαπάνες μετακίνησης στο πεδίο. Τα έξοδα μετακίνησης των επιμορφούμενων θα καλυφθούν από τους ίδιους. Για την ομαδική μετακίνηση από την Αττική μέχρι την Κλειτορία και αντίστροφα θα επιδιωχθεί η μίσθωση λεωφορείου ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών. Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής έχουν δικαίωμα συμμετοχής 10 εκπαιδευτικοί. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν επιμορφωθεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Παρακαλούνται όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα έως την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015.

http://goo.gl/forms/8RyaeZBglE

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΚΠΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ 12-13-14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

 * Σε περίπτωση ομαδικής μετακίνησης ο τόπος και η ώρα αναχώρησης για τους εκπαιδευτικούς της κάθε Διεύθυνσης είναι οι παρακάτω. Σε περίπτωση μη ομαδικής μετακίνησης οι εκπαιδευτικοί θα χρησιμοποιήσουν δικό τους μέσο για τη μετάβαση στο Κ.Π.Ε. Κλειτορίας. (Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τον τρόπο μετακίνησής τους στο έγγραφο στο οποίο θα ανακοινωθούν τα ονόματα των συμμετεχόντων.)

 Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 

14:00 Αφετηρία από την Λεωφ. Καλαμακίου 97 Άλιμος  (Γραφεία Δ΄Δ/νσης Α/θμιας Εκ/σης) για τους εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Δ΄ Αθήνας
14:30 2η στάση στον Α/Β Βασιλόπουλο στο Χαϊδάρι (Λεωφ. Καβάλας- Παλατάκι) για επιβίβαση των εκπαιδευτικών της Δ/νσης Γ΄ Αθήνας
14:45 3η στάση στην διασταύρωση Ασπροπύργου για επιβίβαση των εκπαιδευτικών της Δ/νσης Δυτ. Αττικής
17:30 Άφιξη,  εγγραφές, παραλαβή φακέλων
18:00 – 18:15 «Σκοποθεσία –Στοχοθεσία Σεμιναρίου. Παρουσίαση Κ.Π.Ε. Κλειτορίας –  Ακράτας»
18:15 – 18:30 «Η έννοια του οικοσυστήματος και την σημασία της αξιοποίησής του σε Προγράμματα Π.Ε.»
18:30 – 18:45 «Το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού- Βουραϊκού και η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία των οικοσυστημάτων του, με ιδιαίτερη αναφορά στα λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής»
18:45 – 19:00 «Οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις οικοσυστημάτων στο πλαίσιο ενός προγράμματος Π.Ε.» – Νίκος Στεφανόπουλος,  Υπεύθυνος Περ/κης Εκπ/σης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας
19:00 – 19:15 «Γνωρίζοντας τις λίμνες μέσα από τους μύθους»
19:15 – 19:45 Διάλειμμα – Καφές
19:45 – 20:00 «Η σημασία της ευαίσθητης ερπετοπανίδας των οικοσυστημάτων και η εξοικείωση των μαθητών με αυτήν μέσα από εκπαιδευτικές τεχνικές»
20:00 – 20:15 «Η φωτογραφία ως εργαλείο μάθησης και δημιουργίας στην Π.Ε.» – Ελένη Νιάρχου,  Υπεύθυνη Περ/κης Εκπ/σης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
20:15 – 20:30 Συζήτηση
20:30 – 21:30 Βιωματικό εργαστήριο: «Παιχνίδια Γνωριμίας – Επικοινωνίας και Συγκρότησης Ομάδας»
21:30 Δείπνο

 Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

08.00 Πρωινό
08:30 Αναχώρηση για το πεδίο. Δραστηριότητες και εργαστήρια στο πεδίο. Πρόχειρο γεύμα
18:00 Αναχώρηση για το ΚΠΕ
19:30 Άφιξη στο ΚΠΕ
20.30 Δείπνο

 Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 

08.00 – 08.30 Πρωινό
08:45 – 09:00 «Με το περιβάλλον δεν παίζουμε»: Η αξιοποίηση του Παιχνιδιού Ρόλων ως Παιδαγωγικού Μέσου  για την προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στα Οικοσυστήματα»
09.00 – 11:00 Παράλληλα Εργαστήρια, Εργασία σε ομάδες 1. «Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα με κατεύθυνση την αειφορία, μελετώντας ένα οικοσύστημα» – Νίκος Στεφανόπουλος,  Υπεύθυνος Π.Ε. Δ΄ Αθήνας,  Ελένη Νιάρχου,  Υπεύθυνη Π.Ε. Γ΄ Αθήνας 2. «Η φωτογραφία ως εργαλείο στην Π.Ε.» – Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη Περ/κης Εκπ/σης Π.Ε. Δυτ. Αττικής 3. «Σχεδιασμός και παρουσίαση σεναρίου παιχνιδιού ρόλων με  άξονα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε ένα Οικοσύστημα»
11:00 – 12:00 Παρουσιάσεις εργασιών ομάδων
12:00 –13:00 Τοξοβολία
13:00 – 13:30 Συζήτηση,  συμπεράσματα, αξιολόγηση. Λήξη σεμιναρίου.
14:00 Γεύμα
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s