Στο Πόρτο Γερμενό με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεργαζόμαστε με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στα πλαίσια της δράσης «Καθαρίστε τη Μεσόγειο». Έτσι φέτος στις 29 Μαίου 2015 διοργανώσαμε καθαρισμό στο Πόρτο Γερμενό του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία Βιλίων και Ερυθρών, φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών.

Τη δράση του καθαρισμού συνδυάζουμε πάντα με το τοπικό φυσικό και ιστορικό περιβάλλον, ώστε οι μαθητές μας να γίνουν ενεργοί πολίτες γνωρίζοντας και αγαπώντας τον τόπο τους.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ξεκίνησαν από το Κάστρο των Αιγοσθένων, και συγκεκριμένα από το χώρο της Μονής της Αγίας Άννης, όπου οι μαθητές σε ρόλους έμαθαν για τον μύθο του Μελάμποδα, έψαξαν για τον ελλέβορο, ανακάλυψαν τις αρχαίες επιγραφές πάνω στη λιθοδομή του βυζαντινού ναού, έγιναν οινολόγοι και διαφήμισαν τον αιγοσθενίτη οίνο, ανακάλυψαν το παλίμψηστο των εποχών και τοποθέτησαν χρονολογικά τις ιστορικές φάσεις του ανθρωπογενούς τοπίου. Στη συνέχεια στην Ακρόπολη του Κάστρου ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους για την ανασκαφή και αποκατάσταση των δύο πύργων, είδαν και άγγιξαν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενημερώθηκαν για την σπουδαιότητα του κάστρου.

Σειρά είχε τώρα ο καθαρισμός της ακτής και η επίδειξη των ναυαγοσωστικών μέσων. Οι μαθητές σε ομάδες ξεχύθηκαν στην ακτή και συνέλεξαν τα απορρίμματα, παρακολούθησαν συμβουλές ασφαλούς κολύμβησης, συμπλήρωσαν φυλλάδια με τους τρόπους και τα μέσα ναυαγοσωστικής, ζωγράφισαν ομαδικά σε πανό μηνύματα για καθαρές θάλασσες και ακτές, παρακολούθησαν ζωντανή επίδειξη διάσωσης κολυμβητή, ενώ στο χώρο υπήρχε γιατρός και ασθενοφόρο του συλλόγου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Μαρίνα Καβαλλιεράκη από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, τη σχολή Lifeguard Hellas, την Αντιδήμαρχο  Μάνδρας-Ειδυλλίας κα Αγγελική Παπακωνσταντίνου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και την Αρχαιολόγο κα Ειρήνη Σβανά, τον Εθελοντή Παιδίατρο κ. Φώτη Αυρηλιώνη, τον  Όμιλο Κριεκουκιοτών Φίλων του Ελάτου. Ξεχωριστά ευχαριστούμε τους Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων Βιλίων και Ερυθρών κους Αριστοτέλη Μπότση και Βαγγέλη Υφαντή καθώς και τις δασκάλες και τους μαθητές της Στ΄ τάξης των δύο σχολείων για την εξαιρετική συμμετοχή τους και συνεργασία.

Πιστεύουμε ότι η όλη προσπάθεια έβαλε ένα λιθαράκι στην εκπαίδευση των αυριανών ενεργών πολιτών.

Για τη δράση μπορείτε να δείτε επίσης πατώντας στο σύνδεσμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s