Από το τριήμερο σεμινάριο στο ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας

Με ένα τριήμερο βιωματικό σεμινάριο εξαιρετικής ποιότητας τέλειωσε η σχολική χρονιά 2014-2015. Το διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής και το Φορέα Διαχείρισης Χελμού- Βουραϊκού με θέμα «Το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού ως πηγή έμπνευσης για την αξιοποίηση των σύνθετων Οικοσυστημάτων σε Προγράμματα Π.Ε.» Συμμετείχαν ψυχή τε και σώματι 40 εκπαιδευτικοί από τις τρεις Διευθύνσεις.

Τα είχε όλα αυτό το σεμινάριο. Θεωρητικές εισηγήσεις για την ανάδειξη της παιδαγωγικής αξίας της έννοιας του οικοσυστήματος, των μύθων που συνδέονται ιδιαίτερα με τα λιμναία οικοσυστήματα, την ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία των οικοσυστημάτων του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, της σημασίας της ευαίσθητης πανίδας, τις μεθόδους και τεχνικές της Π.Ε., τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο και εργαλείο μάθησης και δημιουργίας, την αξιοποίηση του παιχνιδιού ρόλων στα προγράμματα Π.Ε.

Σαν Πεδίο αξιοποιήθηκαν τα Σπήλαια Λιμνών Καστριών, οι πηγές του ποταμού Αροάνιου στο Πλανητέρο, οι πηγές του ποταμού Λάδωνα, έγινε μικρή πεζοπορία στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου, επίσκεψη σε λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής και ιδιαίτερα στη Λίμνη Δόξα, επίσκεψη σε μέρη με πολιτισμικό και επιστημονικό ενδιαφέρον όπως το μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Φενεού.

Στα βιωματικά εργαστήρια οι εκπαιδευτικοί εμψυχώθηκαν σε παιχνίδια για δέσιμο ομάδας, περιβαλλοντικά παιχνίδια και παιχνίδια αισθήσεων, σε ουρανογραφία και αστρονομική παρατήρηση, την αξιοποίηση της μελέτης ενός οικοσυστήματος στο σχεδιασμό αειφορικών προγραμμάτων Π.Ε. καθώς και στην εφαρμογή παιχνιδιού ρόλων και φωτογραφικών τεχνικών. Σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τα ενδιαφέροντά τους, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο πεδίο, στα εργαστήρια όπου οργανώθηκαν σε ομάδες, στους θαλάμους της εστίας που φιλοξενούνταν, στην τραπεζαρία του ΚΠΕ και στο φουαγιέ του, καθώς και στο όμορφο χωριό της Κλειτορίας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ολόκληρη την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας για τη στενή συνεργασία στο σχεδιασμό του σεμιναρίου, την άψογη διοργάνωσή του και για τη θερμή φιλοξενία. Ευχόμαστε ο θεσμός των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να συνεχίσει να παρέχει τέτοια ποιοτική βιωματική επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s