«Η μεσογειακή φώκια επιστρέφει στον Αργοσαρωνικό»- Εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, δια της  Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την MOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus ξεκινάει Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης των μαθητών της Δυτικής Αττικής για την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Σκοπός της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν/ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας για την προστασία του απειλούμενου αυτού είδους, το οποίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στις ακτές του Αργοσαρωνικού όπου αυτοί κολυμπούν.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει:

  1. Το δανεισμό εκπαιδευτικού πακέτου με υλικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από το Νηπιαγωγείο μέχρι τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.
  2. Ενημερωτική/επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών για την παρουσίαση του υλικού και βιωματικό εργαστήριο με προτάσεις για την αξιοποίησή του στις τάξεις.

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. με την υπ’ αριθμ. Φ14/86/9503/Δ1-21/1/16 πράξη του και από το ΙΕΠ με την υπ’ αριθμ. 66/28-12-15 πράξη του. Περιλαμβάνει καρτέλες δραστηριοτήτων, βιβλίο εκπαιδευτικού, 2 CD με βιντεάκια για τη ζωή της φώκιας και τη δράση της Mom στο Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά. Έχει δε δημιουργηθεί στα πλαίσια διετούς προγράμματος, που υλοποιείται με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χορηγό το Ίδρυμα THALASSA. Στη διάθεσή μας θα υπάρχουν 10 τέτοια εκπαιδευτικά πακέτα, κάθε ένα από τα οποία θα δανείζεται για 4 εβδομάδες σε κάθε σχολική τάξη.

Η επιμορφωτική συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 από τις 16:30 μέχρι τις 19:00 στο 11ο Δ.Σ. Ελευσίνας (Εθν. Αντιστάσεως & Φουτρή, τηλ. 2105543035). Εισηγήτρια του σεμιναρίου και εμψυχώτρια των εργαστηρίων θα είναι η Αλεξάνδρα Παππά, Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Environment and Resource Management, εκπρόσωπος της Mom.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν γενικές πληροφορίες για τη μεσογειακή φώκια (βιολογία, οικολογία, σχέση με τον άνθρωπο) και τη σημασία ύπαρξής της στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Μεσογείου. Η παρουσίαση με τον τίτλο «Η Monachus monachus επιστρέφει στον Αργοσαρωνικό. Ας την υποδεχτούμε με μια θάλασσα αγάπης» θα διαρκέσει 45 λεπτά, ενώ θα προβληθεί και βίντεο με θέμα την περίθαλψη μίας νεογέννητης ορφανής μεσογειακής φώκιας, μια διαδικασία που πραγματοποιείται στο μοναδικό κέντρο περίθαλψης της Μεσογείου, που βρίσκεται στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα γίνουν ομαδικά εργαστήρια για τους τρόπους εφαρμογής του υλικού και θα αναδειχτούν οι τρόποι διακίνησης του πακέτου αυτού σε όλα τα σχολεία της περιοχής.

Δεδομένης της σημαντικότητας της περιοχής στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε και του γεγονότος ότι οι σημερινοί μαθητές μας αποτελούν τους αυριανούς πολίτες, ψαράδες, κολυμβητές, οδηγούς σκαφών κοκ, σας προσκαλούμε στην συγκεκριμένη εκστρατεία, ώστε να δημιουργήσουμε τοπικές ομάδες πρεσβευτών σε όλο το μήκος της ακτής του Αργοσαρωνικού, οι οποίοι θα είναι σε θέση να συνεργαστούν έμπρακτα με την MOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας με σκοπό την προστασία και διατήρηση του πιο σπάνιου είδους φώκιας στον πλανήτη!

Την ακριβή θέση του 11ου ΔΣ Ελευσίνας βρίσκετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την επιμορφωτική συνάντηση και να δανειστούν το υλικό μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική φόρμα:

http://goo.gl/forms/vQ3h9HVS6A

Valitsa Anoigmeni B

Φωτογραφία του πακέτου με όλο το εκπαιδευτικό υλικό που εμπεριέχεται

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φωτογραφία της φώκιας που ξεκουράζεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Advertisements

One thought on “«Η μεσογειακή φώκια επιστρέφει στον Αργοσαρωνικό»- Εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών

  1. Παράθεμα: Συμμετέχοντες στο σεμινάριο για την μεσογειακή φώκια – Περιβάλλον και Παιδεία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s