Ξενάγηση στην Έκθεση «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ- Άνθρωποι και Εργοστάσια»

Με ένα μικρό βιντεάκι η ομάδα του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας «Γεώργιος Αμπατζόγλου» μας ξεναγεί στην Έκθεση «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Άνθρωποι και Εργοστάσια», τελειώνοντας με την πρόσκληση σε νέες ξεναγήσεις για την Νεότερη Ιστορία της Ελευσίνας.

%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%af%ce%bd%ce%b1

Η έκθεση αποτέλεσε την πρώτη δημόσια δράση της Διοικούσας Επιτροπής του  Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας «Γεώργιος Αμπατζόγλου» και έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ.  Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.) του Δήμου Ελευσίνας. Στεγάστηκε στο Διοικητήριο του Παλαιού Ελαιουργείου, στην παραλία της Ελευσίνας, εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Αισχύλεια» 2016, που διοργανώνει ο δήμος Ελευσίνας και διήρκεσε από 24 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Η έκθεση «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Άνθρωποι και Εργοστάσια» επιχείρησε μια αναδρομή στην ιστορία της βιομηχανίας της πόλης, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως την Μεταπολίτευση. Μέσα από την επιμέρους ιστορία των εργοστασίων, που είναι συνυφασμένα με τη ζωή της πόλης, αναδύονται οι ιστορίες των ανθρώπων που μόχθησαν εκεί, από τους βιομηχανικούς εργάτες έως τους επιχειρηματίες. Για πρώτη φορά εκτέθηκαν σπάνια τεκμήρια της λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Ο επισκέπτης κλήθηκε να ανασυνθέσει την ιστορία, μέσα από αυτά τα εκθέματα, αλλά και από κείμενα, προφορικές μαρτυρίες, θεατρικές αφηγήσεις, οπτικοακουστικό και εικαστικό υλικό, με διαδραστική διάθεση. Κλήθηκε εν τέλει να αναστοχαστεί για τη σημασία του εργάζεσθαι και του επιχειρείν σήμερα, μέσα από το παράδειγμα σημαντικών όσο και άγνωστων στιγμών του παρελθόντος ενός τόπου που, παραμένοντας βιομηχανικός, έχει ωστόσο και μια βαθιά σχέση με την παραγωγή πολιτισμού.

Στα πλαίσια της έκθεσης διοργανώθηκε Ημερίδα για εκπαιδευτικούς και Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις:

Ημερίδα: Παιδαγωγική και Περιβαλλοντική αξιοποίηση ενός μουσείου με θέμα «Άνθρωποι και εργοστάσια-Η βιομηχανική Ελευσίνα»

Ημερίδα του ΚΠΕ Ελευσίνας για την έκθεση «Βιομηχανική Ελευσίνα»

Απολογισμός εκπαιδευτικής δράσης στην Έκθεση «Βιομηχανική Ελευσίνα»

Σχολιάστε