Τα ηφαίστεια της γειτονιάς μας αφορμή για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Μαίου 2017 το βιωματικό σεμινάριο που διοργάνωσαν οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας Δυτικής Αττικής. Συμμετείχαν πάνω από 30 εκπαιδευτικοί των δύο βαθμίδων, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα ηφαίστεια Σουσακίου και Μεθάνων. Το σεμινάριο εμπλούτισε με την σεμνή παρουσία και την επιστημονική του στήριξη ο καθηγητής ηφαιστειολογίας του ΕΚΠΑ, κος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.

Στο πρώτο μέρος, στο ηφαίστειο του Σουσακίου, ο κ. Καθηγητής εξήγησε την λειτουργία του ηφαιστείου με αναλυτικό εποπτικό υλικό, πραγματοποιήσαμε μετρήσεις θερμοκρασίας με κατάλληλα όργανα και πήραμε δείγματα από τους εγκατεστημένους εκεί επιστημονικούς σταθμούς. Όλοι οι εκπαιδευτικοί ανέβηκαν στον κρατήρα του ηφαιστείου, που είναι ενεργό καθώς έχει ατμιδική δράση. Μερικοί συνέλεξαν και ηφαιστειακά πετρώματα.

Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης της ομάδας στο Σουσάκι εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες του Δήμου να αναδείξει το Ηφαίστειο και να το κάνει επισκέψιμο από μαθητικές και άλλες ομάδες. Η επίσκεψή μας καταγράφηκε και από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο.

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου επισκεφθήκαμε το ηφαίστειο των Μεθάνων. Τοποθετηθήκαμε στο χώρο με βάση τα υπόλοιπα νησιά του ηφαιστειακού τόξου που βρίσκονταν στο οπτικό μας πεδίο, τοποθετηθήκαμε και στο χρόνο με βάση τα πετρώματα της γύρω περιοχής, ανεβήκαμε μέσα στον κρατήρα και είδαμε την κατακρήμνιση του θαλάμου. Γνωρίσαμε επίσης την χλωρίδα γύρω από το ηφαίστειο. Ήταν για όλους μια μοναδική εμπειρία!

Στο τρίτο μέρος ερευνήσαμε τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην πόλη των Μεθάνων για αειφορική ανάπτυξη. Με ερωτηματολόγια καταγράψαμε τις απόψεις των κατοίκων, μιλήσαμε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Αντιδήμαρχο κο Βασίλειο Παντελή και την Πρόεδρο Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων κα Δήμητρα Ψυχογιού. Στο τέλος οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τις προτάσεις τους για την αειφορική ανάπτυξη της πόλης των Μεθάνων σε ένα ζωντανό εργαστήριο world cafe σε καφετέρια της παραλίας. Τα αποτελέσματα της καταγραφής και της ψηφοφορίας των απόψεων των εκπαιδευτικών μας θα αποσταλούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Μεθάνων.

Στο μικρό διάλειμμα πριν από το τρίτο μέρος όλοι μαζί απολαύσαμε την όμορφη πόλη των Μεθάνων, την καθαρή της θάλασσα και το νόστιμο φαγητό.

Η αξιολόγηση που έγινε στο τέλος έδειξε τις πολύ θετικές εντυπώσεις των εκπαιδευτικών από ολόκληρο το σεμινάριο. Μετά από προτάσεις των εκπαιδευτικών η συνεργασία μας με τον κο Κυριακόπουλο θα συνεχιστεί και θα μας δώσει τη χαρά να επισκεφθούμε και άλλα ηφαίστεια της πιο μακρινής μας γειτονιάς! Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν, καθώς και τον κο Καθηγητή για την πολύτιμη παρουσία του!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s