Περιβαλλοντική εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς στη Δυτική Πάρνηθα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών στη Φυλή και στη Δυτική Πάρνηθα το Σάββατο 27 Μαϊου 2017. Συμμετείχαν 45 εκπαιδευτικοί από Δυτική και Ανατολική Αττική, παρ’ όλη την απειλή για δύσκολα καιρικά φαινόμενα, σε μια δράση ενταγμένη στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2017.

Στην αρχή οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν εισηγήσεις στο Δημαρχείο Φυλής, όπου τους υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κος Σπύρος Μπρέμπος. Η εισήγηση του κου Γιώργου Ηλιόπουλου, δρ Βιολόγου, μέλους της οργάνωσης Καλλιστώ, για την επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σαγήνευσε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έκαναν πολλές ερωτήσεις. Κατόπιν ο κος Γιώργος Θεοδωρίδης, εκπρόσωπος επικοινωνίας της οργάνωσης Καλλιστώ, παρουσίασε τα εκπαιδευτικά της προγράμματα και ενημέρωσε για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στα σχολεία. Μοίρασε επίσης και εκπαιδευτικό υλικό.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν με το λεωφορείο του Δήμου Φυλής στο Φρούριο της Φυλής σε ένα πανοραμικό τοπίο. Εκεί η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής κα Θεοδώρα Γεωργουσοπούλου τους ξενάγησε στους χώρους του φρουρίου, έκανε τη σύνδεση της αρχαίας κατασκευής με το τοπίο και τη λειτουργικότητά του ως οχυρωματικό έργο και ως φρυκτωρία.

Στο τρίτο μέρος του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί έκαναν πεζοπορία ακολουθώντας τον αρχαίο υδραύλακα της Γιαννούλας από το χωριό της Φυλής μέχρι το ρέμα της Γκούρας. Η διαδρομή περνούσε μέσα από μεσογειακή βλάστηση με ίχνη άγριας πανίδας και έφτανε μέσα στο ρέμα σε υδρόφιλα φυτά, πλατάνια και λυγαριές. Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Δυτικής Αττικής Τάσος Μαυράκης έκανε τη σύνδεση της αλλοίωσης του υδρογραφικού δικτύου με την κλιματική αλλαγή. Σε ένα πλάτωμα της διαδρομής οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, Αλεξάνδρα Τσίγκου και Βέρα Βορύλλα, έκαναν βιωματικό εργαστήριο για παιχνίδια σε ανοικτούς φυσικούς χώρους.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών περιείχε πολύ θετικά σχόλια και προτροπή για επανάληψη ανάλογων δράσεων.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την συμβολή τους στην επιτυχία του σεμιναρίου και ιδιαίτερα το Δήμο Φυλής για τη φιλοξενία του!

Για την προετοιμασία του σεμιναρίου και την επιλογή της πεζοπορικής διαδρομής συνεργάστηκαν οι Υπεύθυνοι ΠΕ με τον Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής μέσω του μέλους του Δρόσου Τραπεζάρη, τον οποίο και ιδιαίτερα ευχαριστούμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s