Στη Δυτική Πάρνηθα για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με παιδιά

Στη Δυτική Πάρνηθα υπάρχουν δυο περιοχές που προσφέρονται για ένα ημερήσιο βιωματικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: η Πηγή της Φυλής και το Φρούριο της Φυλής, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, σε 10χμ βορειοδυτικά από το χωριό της Φυλής.

Στην Πηγή της Φυλής υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος με μικρό θεατράκι, γεφυράκια, πλακόστρωτα μονοπάτια, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και αριές. Το γάργαρο νερό ρέει από τον βράχο, στον οποίο φυτρώνει η ενδημική καμπανούλα της Πάρνηθας. Τα παιδιά μπορούν να πιουν νερό από την πηγή, να ξεκουραστούν κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, να έρθουν σε επαφή με την άγρια ζωή και να κάνουν διάφορες κινητικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι στο χώρο του θεάτρου.

Στη συνέχεια μπορούν να περπατήσουν μέχρι το Φρούριο, σε ήσυχο ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μετά σε χωματόδρομο. Εκεί μπορούν να ανεβούν στο Φρούριο απ’ όπου θα ατενίσουν μέχρι την Αθήνα και το Θριάσιο Πεδίο. Θα κατανοήσουν το ρόλο του Φρουρίου στην αρχαιότητα ως οχυρωματικό έργο και ως φρυκτωρία. Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η συνάντηση με κοπάδι προβάτων ή κατσικιών που βόσκει στον ευρύτερο χώρο. Θα είναι δε τυχερά αν περάσει από εκεί το πυροσβεστικό όχημα του Συνδέσμου Πάρνηθας με τους ανθρώπους του που κάνουν περιπολία για τυχόν κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν παιχνίδια στο πλάτωμα κάτω από το Φρούριο, αλλά και να αφουγκραστούν με κλειστά μάτια τους ήχους της φύσης.

Το μεγάλο κέρδος για τους μικρούς εξερευνητές είναι ότι τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία με τις αισθήσεις τους για το φυσικό περιβάλλον του δάσους, να το αγαπήσουν, να ευαισθητοποιηθούν για τους κινδύνους του και να αποφασίσουν να το προστατεύσουν.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s