Προβολή ντοκιμαντέρ «Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια»

21458030_10210010988293190_558012617052400452_o

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 20.30
στο Ανοιχτό θέατρο Αγροκηπίου,
στην Οδό Αγίας Μαρίνας στον Ασπρόπυργο

Ένα ντοκιμαντέρ για την αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο τα τελευταία 100 χρόνια

 

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει την πορεία της μεταβιομηχανικής πόλης του Ασπροπύργου μέσα από μαρτυρίες κατοίκων, αγροτών και μεταναστών.

Το ντοκιμαντέρ αντανακλά την προσπάθεια της χώρας, τον περασμένο αιώνα, να μετατραπεί από αγροτική σε βιομηχανική. Δείχνει επίσης την προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών να αναπτύξει τον κλάδο των υπηρεσιών και να επιστρέψει στον πρωτογενή τομέα της αγροτικής καλλιέργειας. Επίσης υπογραμμίζει την συνύπαρξη βιομηχανίας (και ότι έχει απομείνει από αυτήν) με την αγροτική ζωή μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ένας πλούσιος χρόνος για το ταξίδι του καλλιτεχνικού αυτού έργου, αφού παρουσιάστηκε με επιτυχία εκτός από το Φεστιβάλ Θριάσια 2016, στην Biennale της Αθήνας αλλά και στο “Aneducation space” στο πλαίσιο της συνεργασίας της διεθνούς εικαστικής έκθεσης “Documenta 14” με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το ταξίδι του καλλιτεχνικού έργου συνεχίζεται με την προβολή του εμπλουτισμένου – με περισσότερο υλικό – ντοκιμαντέρ, στο φετινό Φεστιβάλ “Θριάσια 2017” , με αναφορά στην εξέλιξη της πορείας του έργου “Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια”, καθώς και στις συνεργασίες που δημιουργήθηκαν με διεθνής καλλιτεχνικούς φορείς (το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους).

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ από τη δημιουργό του εικαστικό Αιμιλία Μπουρίτη:

«Το έργο “Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια” είναι σε εξέλιξη.

Το 2016 ήταν η πρώτη φάση του έργου και ήταν η εξής: Ήρθα σε επαφή με την ομάδα των καλλιεργητών από τον Ασπρόπυργο, παλαιών και νέων.

Στόχος μου ήταν η δυνατότητα δημιουργίας μίας κοινής πλατφόρμας όπου η αγροτική καλλιέργεια και η τέχνη να συνομιλήσουν. Πήραμε με τους συνεργάτες μου συνεντεύξεις από κατοίκους της πόλης και από παλαιούς αγρότες ηλικίας μέχρι 108 ετών, και από νέους αγρότες (πολλοί από αυτούς επιστήμονες) που καλλιεργούν με έντονη οικολογική συνείδηση.

Επίσης από τη δημοτική αρχή έγινε μία λεπτομερής αναφορά της ανάπτυξης και εξέλιξης της πόλης του Ασπροπύργου.

Ήρθα σε επαφή με αρκετούς μετανάστες που δουλεύουν στα κτήματα των αγροτών και ανταλλάξαμε πληροφορίες για τον τόπο τους και την καλλιέργεια στην πατρική γη τους.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας ήταν η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ διάρκειας μίας ώρας που χαρτογραφεί με μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό την αγροτική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων του Ασπροπύργου.

Το ντοκιμαντέρ αντανακλά την προσπάθεια της χώρας, τον περασμένο αιώνα, να μετατραπεί από αγροτική σε βιομηχανική. Δείχνει επίσης την προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών να αναπτύξει τον κλάδο των υπηρεσιών και να επιστρέψει στον πρωτογενή τομέα της αγροτικής καλλιέργειας.»

Ιδέα και έρευνα: Αιμιλία Μπουρίτη
Σκηνοθεσία: Αιμιλία Μπουρίτη, Πάνος Βιττωράκης
Κάμερα: Πάνος Βιττωράκης
Μοντάζ: Πάνος Βιττωράκης, Μαρία Αθανασοπούλου

Τραγουδούν: Κατίνα Νερούτσου, Κούλα Λιόση, Φανή Παπαδά, Καίτη Νερούτσου, Μαρία Καψάλα, Μαίρη Αβράαμ

Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το αρχείου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου και από την ιδιωτική συλλογή του Παναγιώτη Πέστροβα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s