Ένα από τα εκατοντάδες Σπιτοχελίδονα που βρήκαν εσπευσμένα καταφύγιο στην περιοχή του Ναυπλίου. Φωτ.: Αργοναυπλία
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα οι ισχυροί βορινοί άνεμοι έχουν αναγκάσει χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά να διακόψουν το ταξίδι τους και να αναζητήσουν απεγνωσμένα καταφύγιο σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας.
- Παρακαλούμε σεβαστείτε τα πουλιά που έχουν πιεστεί πολύ από τις ακραίες αυτές συνθήκες και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση:
- Μην τα πλησιάζετε και μην τα ενοχλείτε καθόλου! Είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω δαπάνη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι’ αυτά μοιραία.
- Πολλά πουλιά σταθμεύουν στην άσφαλτο. Πολύ προσοχή από τους οδηγούς! Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.
- Προστατέψτε τα από τις οικόσιτες γάτες, μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.
- Για όσα χρειάζονται περίθαλψη, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες:
ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής,
Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife,
Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital
Αποδυναμωμένα χελιδόνια έχουν σταθμεύσει πάνω στην άσφαλτο επαρχιακού δρόμου. Φωτ.: Αργοναυπλία
Σταχτάρες έχουν βρει καταφύγιο κάτω από απλωμένο χαλί στην Εύβοια. Φωτ.: Δημήτρης Μαρινάκης
Εκατοντάδες χελιδόνια έχουν σταθμεύσει σε παραθαλάσσια μπαλκόνια σπιτιών στην Εύβοια. Φωτ.: Δημήτρης Μαρινάκης
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που προστατεύει ιδιαίτερα τους φτερωτούς μας φίλους. Στην αφίσα που ακολουθεί μάς δείχνει τα πιο γνωστά είδη χελιδονιών που έχουμε στην Ελλάδα.
Μάθετε να τα ξεχωρίζετε μελετώντας την αφίσα.
Μία από τις δράσεις που κάνει κάθε χρόνο είναι «Τα Χελιδονίσματα», όπου τα παιδιά μαθαίνουν να κατασκευάζουν χελιδονοφωλιές από πηλό.
Αν έχετε στο σπίτι σας πηλό, μπορείτε να φτιάξετε μια πήλινη φωλιά και να την τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας. Θα βοηθήσετε έτσι τα καταπονημένα χελιδόνια να εξοικονομήσουν δυνάμεις. Στην αφίσα που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την κατασκευή της.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την 1η Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.
Το έθιμο του καλαντίσματος της Άνοιξης χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που ακόμη ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και για να τον προϋπαντήσουν έψελναν ευχές και κάλαντα. Στο Βυζάντιο, ακόμη και μετά την καθιέρωση του Γενάρη σαν πρώτου μήνα του έτους, συνέχισαν να υμνούν με κάλαντα τον Μάρτη και να υποδέχονται με αυτά την Άνοιξη.
Οι «Χελιδονιστές», που ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά καθώς και ότι προϊόντα μάζευαν τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία.
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά. Μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς μία χελιδόνα.
Με τη βοήθεια των γονιών σας μπορείτε να κατασκευάσετε κι εσείς μια «Χελιδόνα». Μη ξεχάσετε να κρεμάσετε κουδουνάκια!!!
Εδώ μπορείτε να ακούσετε τα κάλαντα «Χελιδόνα έρχεται απ τη Μαύρη θάλασσα…».
- Χορωδία: Παιδική Χορωδία του Μικτού Γυμνασίου «Εστίας Νέας Σμύρνης»
- Προέλευση: Μακεδονία Τόπος: Κοζάνη, Αιανή
Χελιδόνα έρχεται
απ’ τη Mαύρη θάλασσα
θάλασσα ν-απέρασε
έκατσε και λάλησε.
Mώρ’ καλή νοικοκυρά
σέβα, έβγα στο κελάρι
φέρε αυγά σαρακοστιά
και σκοινιά πεντηκοστά
για να δέσομε το Mάρτη
και το τσιλιμπουρδάκι
κι αν δεν έχετε αυγά
παίρνομε την κλωσσαριά
να γεννάει, να κλωσάει
και να σέρνει τα πουλιά.
Κι εδώ μπορείτε να συναρμολογήσετε ένα παζλ με τα χελιδόνια της Ελλάδας.
Καλή επιτυχία!!!