Μαθητικό Συνέδριο «1922-2022: Από τη Μικρά Ασία στην Ελευσίνα- 100 Χρόνια Δρόμος»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Μαθητικό Συνέδριο «1922-2022: Από τη Μικρά Ασία στην Ελευσίνα- 100 Χρόνια Δρόμος», που διοργανώθηκε από το ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ του Δήμου Ελευσίνας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας και τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων.

Το Συνέδριο αποτέλεσε ένα project που οι συνεργαζόμενοι φορείς προετοίμαζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Κεντρικός στόχος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής, που άλλαξε την πορεία της Ελλάδας, ώστε να τιμηθεί η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν το 1922.

Τα σχολεία ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα με αποτέλεσμα τις 25 συμμετοχές τμημάτων από σχολεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας, καθώς και της Μάνδρας και του Ασπροπύργου.

Τα παιδιά παρουσίασαν μια σειρά από ερευνητικά project που ετοίμασαν μέσα στο σχολικό έτος: βίντεο, παρουσιάσεις, εικαστικές δημιουργίες και καλλιτεχνικά δρώμενα. Στα πλαίσια της έρευνάς τους πολλά σχολεία επισκέφθηκαν το Μουσείο Μικρασιατών και τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Ελευσίνας, ενώ δεν ήταν λίγα και τα σχολεία που παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες του Συνεδρίου. Οι εικαστικές δημιουργίες των σχολείων εκτέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», στο οποίο έγινε και η εκδήλωση των παρουσιάσεων την Πέμπτη 12 Μαΐου το βράδυ. Την εκδήλωση ακολούθησε η βράβευσή τους.

Αναλυτικά από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσιάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

• «Η κοινωνική ζωή των Μικρασιατών (εικαστικό)» και «H Σμύρνη καίγεται (προφορική ανακοίνωση)» από το 2ο ΔΣ Ελευσίνας με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την Ρωξάνη Ψωμά και τον Χρήστο Γεωργούλη.

• «Μικρασιατική κουλτούρα – γαστρονομία» (βίντεο) από το 10ο ΔΣ Ελευσίνας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Λένα Πραμαντιώτη.

• «Η πόλη που κάηκε ξαναγεννήθηκε στην άλλη όχθη» (βίντεο) από το 3ο ΔΣ Ελευσίνας με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την Έλσα Παπαδημητρίου, τον Χριστόφορο Γρύλλη, την Σταματίνα Βάθη και τον Θεόδωρο Νιαγουλίδη.

• «Ταξίδι στις παραδόσεις των Μικρασιατών» (βίντεο) από το 3ο ΔΣ Μαγούλας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Νικολέτα Πουπάκη.

• Το θεατρικό δρώμενο «Μέσα από της μνήμης το πηγάδι» από το 5ο ΔΣ Ελευσίνας και υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Ευφροσύνη Δόβα, τη Γιώτα Αντωνιάδη και τη Δέσποινα Λάσκου.

• «Η προσφυγιά χθες-σήμερα» (χορευτικό) και «100 Χρόνια Μικρασία-Ελευσίνα» (εικαστικό) από το 1ο ΔΣ Ελευσίνας με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τη Σοφία Κολοβού και την Λία Τσακάλου.

• «Η Μικρασιατική καταστροφή» (βίντεο) και το «Το λιμάνι της Σμύρνης» (εικαστικό) από το 4ο ΔΣ Ελευσίνας και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Θεοδόση Μήλιο και τη Χριστίνα Ξαγά.

• «Μνήμες με διηγήσεις, δραστηριότητες και γεύσεις, από τις αλησμόνητες πατρίδες» (παρουσίαση) και «Η Σμύρνη πριν και μετά την καταστροφή» (παιδικές ζωγραφιές) από το 8ο ΔΣ Ελευσίνας και την εκπαιδευτικό Μάρθα Κυριάκη

• «Μικροί αρθρογράφοι» (παρουσίαση) και «Σχολική εφημερίδα» (έκθεση εντύπων) από το 9ο ΔΣ Ελευσίνας και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Χαρά Πλαγιανού, την Αναστασία Φίλη και τον Αντώνη Μαΐσογλου.

• «Γεύσεις και παιχνίδια της Μικράς Ασίας» (βίντεο) από το Ειδικό ΔΣ Ελευσίνας και τον εκπαιδευτικό Βασίλη Δημάκη

• «Μικρασία: 100 χρόνια πόνος, τραγούδι, ελπίδα!!!» (θεατρικό δρώμενο) και «Η Σμύρνη καίγεται» (εικαστικό) από το 7ο ΔΣ Ελευσίνας και υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Δέσποινα Λάσκου, την Χάρι Κοτσολάκου, την Κωνσταντίνα Λεύκαρου και τη Θάλεια Καλλιαντά.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο Μαθητικό Συνέδριο με τις σχολικές τους ομάδες αφιερώνοντας ακόμη και τον προσωπικό τους χρόνο γι’ αυτήν την προσπάθεια! Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την ενεργό συμμετοχή τους και τις όμορφες δουλειές τους! Ευχαριστούμε και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την αμέριστη προσφορά τους σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των εργασιών των σχολείων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s