Υ Ενέργεια

Ενέργεια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ από το ΚΠΕ Καστοριάς με πλούσιο υλικό για τις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, την σχέση Ενέργειας με τις Ανθρώπινες Δραστηριότητες, την Εξοικονόμηση Ενεργειας, Δραστηριότητες και Φύλλα Εργασίας.

«Πηγές Ενέργειας»: Διδακτική πρόταση με τη μέθοδο της Ιστοριογραμμής

ECO2nomy: Ένα παιχνίδι για τον πλανήτη και την τσέπη μας! (Εξοικονόμηση Ενέργειας)

Ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος (Υπερκατανάλωση)

Διαδικτυακό παιχνίδι: Μειώστε την εκπομπή CO2!

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο πλαίσιο του έργου “10ACTION”, καλεί τους μαθητές Δημοτικών σχολείων να ενημερωθούν σε ενεργειακά θέματα παίζοντας με το διαδικτυακό παιχνίδι: Μειώστε την εκπομπή CO2!

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ή ΕΧΘΡΟΣ; από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Περιβάλλον και Διαχείριση Ενέργειας

Η ηλεκτρονική ενημερωτική πλατφόρμα για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος στοχεύει να καλύψει τόσο την εξειδικευμένη γνώση στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα που είναι απαραίτητη σε επαγγελματίες, όσο και βασική γνώση που απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό. Θεματικές ενότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικά είναι: Πηγές ενέργειας, Παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή, Διαχείριση ενέργειας, Προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, Συμβουλές ενεργειακής δίαιτας, Φωτογραφίες, Σύνδεσμοι, Λεξικό.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΩΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αιολική Ενέργεια: Λύση ή Πρόβλημα;

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν σταθερά στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας, με πρώτη τη Γερμανία και τρίτη την Ισπανία στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανεμογεννήτριες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, φαίνεται να πληθαίνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων μπροστά στην εγκατάσταση και τη λειτουργία αιολικών πάρκων. Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές των «καθαρών» μορφών ενέργειας πιέζουν για τη λήψη τολμηρότερων αποφάσεων.

Γνώρισε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς και με τη βοήθεια των προτεινόμενων δραστηριοτήτων σχημάτισε τη δική σου άποψη!

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΙΟΥ – ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 ΜΕΡΟΣ

Παίξτε Honoloko-Το περιβαλλοντικό παιχνίδι

Eκπαιδευτικό παιχνίδι για την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Energolab

Το εργαστήρι της ενέργειας

Οι Βροχοποιοί

Οι Βροχοποιοί μοιάζουν με εμάς, αλλά είναι μυστήριοι και τους αρέσει να ερευνούν καινούργια θέματα. Νοιάζονται πολύ για τους άλλους, για τη φύση και την κατάσταση της Γης. Είναι πολύ έξυπνοι και γνωρίζουν πολύ περισσότερα για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα, από άλλους ανθρώπους.

Η εργαλειοθήκη της Ενεργούς Μάθησης

Μαθαίνουμε περισσότερα και η γνώση διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν η μάθηση γίνεται μέσω πρακτικής και αποκτούμενης εμπειρίας και μας φαίνεται διασκεδαστική η έρευνα.

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου (HTTP)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Ορθολογική Χρήση Ενέργειας,

Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης http://www.crete-region.gr/greek/energy/feedu/reac6.html

Γερογιάννης, Κ., Γκίκα, Αθ., Γκορίλας, Θ., Γραμμένος, Κ., Καλαμπαλίκη, Χ., Μπότσαρης, Δ., Ντάνης, Α., Παπαχρήστος, Γ., Σακελλάρης, Γ., Σωτηρίου, Α., (2006),

Ενέργεια: Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

Καρδίτσα, Έκδοση του ΚΠΕ Μουζακίου. Διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΚΠΕ.

Ενέργεια: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΚΠΕ Μουζακίου

Ενέργεια: Φύλλα εργασίας (ΚΠΕ Μουζακίου)

Θεατρικό: «Ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας»,

της Καλλιόπης Αλιβάνογλου- Παπάγγελου, Υπεύθυνης Π.Ε. Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας.

Η ιστορία των αγαθών (The story of stuff)

Ενημερωτική ταινία ντοκιμαντέρ διάρκειας 21:19 με ελληνικούς υπότιτλους που αναλύει πώς παράγονται τα αγαθά που αγοράζουμε, τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Energy, let’s save it!

A family is carelessly and unknowingly wasting energy from the moment they wake up. Until something unexpectely happens

http://www.sustenergy.org

http://ec.europa.eu/energy/demand/ind…

Υπολογίστε το Ενεργειακό σας Αποτύπωμα

εκπαιδευτικό πιχνίδι από την WWF

ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

Το πράσινο σχολείο- Κείμενο

Η μετατροπή του σχολικού κτιρίου σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και προς τους χρήστες του χώρο, αποτελεί ταυτόχρονα αναγκαιότητα και πρόκληση. Κύριο ρόλο διαδραματίζει η αρχιτεκτονική του κτιρίου, σύμφωνη με τη βιοκλιματική φιλοσοφία. Έτσι, ο σχεδιασμός αλλά και η εκτέλεση του έργου αφενός λαμβάνουν υπόψη τις ανθρώπινες ανάγκες, και αφετέρου εξασφαλίζουν τη σωστή διαχείριση των φυσικών στοιχείων.

Το πράσινο σχολείο-Παρουσίαση

Από την Ημερίδα της ΕΛΕΤ σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ για την παρουσίαση του προγράμματος «Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση  Ενέργειας στα Σχολεία στη Μεσόγειο»

Η ενέργεια στο  ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Γιώργος Παυλικάκης,  Διδάκτωρ Περιβαλλοντικών Επιστημών, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

Ενεργειακή αποτύπωση του σχολείου (ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ) 

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Euronet 50/50max,  Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Εκπαιδευτικό Υλικό για το Δημοτικό Σχολείο

Εκπαιδευτικό Υλικό για το Γυμνάσιο και το Λύκειο

Εκπαιδευτικό Υλικό για τα Δημόσια Κτίρια

Ανάλυση δυνατοτήτων για την Ανακαίνιση των Μεσογειακών Σχολείων σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κτήρια.  Δρ Νίκη Γαϊτάνη, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οικονομικό Εγχειρίδιο για την Ανακαίνιση των κτιρίων στη Μεσόγειο

co2school

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών οργάνωσε και σχεδίασε ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Οικολογικό Αποτύπωμα Σχολείων» (http://www.dipe-serron.gr/co2schools/).

Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!

Παίζοντας αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι μπορείτε να μάθετε ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου σας, δηλαδή την ποσότητα του Διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των καθημερινών σας συνηθειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.

Σχολιάστε