Υ Βιοποικιλότητα

Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών

Υδροβιολογικός σταθμός Ρόδου

Βιοποικιλότητα: Το εργαστήρι της ζωής (Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του ΚΠΕ Καστοριάς)

viopoikilotita

Έμβια-‘Αβια-Χαρακτηριστικά της ζωής-Το κύτταρο

Η βιολογία της μέλισσας

ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΧΕΛΩΝΕΣ από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ

Ντοκιμαντέρ με θέμα την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα και τους ανθρωπογενείς παράγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγή της στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Βιολόγοι-ερευνητές που συμμετέχουν σε προγράμματα μελέτης της καρέτα-καρέτα, οι γνωστοί «χελωνάδες» όπως τους αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, αναφέρονται διεξοδικά στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι αρνούνται να ευαισθητοποιηθούν στο αίτημα προστασίας του είδους, και επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργεί στο έργο τους η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αφού περιγραφεί αναλυτικά η διαδικασία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, παρουσιάζονται οι απόψεις μελών του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Ζακύνθου, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέτρα περιορισμού της οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Λαγανά. Τέλος, με αφορμή το θέμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, επισημαίνεται η αναγκαιότητα θέσπισης ζώνης οικιστικού ελέγχου, η οποία θα ανακόψει την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη και την καταστροφή του βιότοπου στον κόλπο του Λαγανά.

ΜΑΥΡΟΓΥΠΑΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ

Θέμα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ είναι ο μαυρόγυπας και άλλα προστατευόμενα είδη αρπακτικών πτηνών στην περιοχή του Έβρου, με αναφορές στην χλωρίδα και την πανίδα του τόπου. Ο μαυρόγυπας (καρτάλι στη γλώσσα των ντόπιων) απαντάται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή αυτή και απειλείται άμεσα. Δίνονται πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του, τις συνήθειές του, την θέση του στην τροφική πυραμίδα, την αναπαραγωγή, το ζευγάρωμα, το μεγάλωμα των νεοσσών. Επίσης για το τάισμα από τους ντόπιους κατοίκους στις ειδικές ταΐστρες, πρακτική που προσελκύει και άλλα είδη πτωματοφάγων πτηνών. Στην συνέχεια για την περιοχή της Δαδιάς, τις ασχολίες των κατοίκων, τα δάση και την εκμετάλλευσή τους για εμπορικούς σκοπούς και τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Τέλος γίνεται αναφορά στη μείωση του πληθυσμού του μαυρόγυπα τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη προστασίας του, μέσα από την ενημέρωση των κατοίκων και τον οικοτουρισμό.

Οι λύκοι μεταμορφώνουν το περιβάλλον

Ένα καταπληκτικό βίντεο που δείχνει πώς ένα είδος μπορεί να έχει τεράστια επίδραση σε ολόκληρο το οικοσύστημα στο οποίο ζει, και ακόμα και να αλλάξει τη γεωγραφία μιας περιοχής. Όταν οι λύκοι τοποθετήθηκαν εκ νέου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστoουν των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ απουσίαζαν για σχεδόν 70 χρόνια, συνέβη η πιο αξιοσημείωτη «τροφική μεταμόρφωση».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ‘’Τα ζώα του τόπου μου’’- Ανδρέας Ντέλλας

Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών. Το σενάριο μπορεί να αξιοποιηθεί από την Πρώτη (Α’) τάξη του δημοτικού σχολείου.

Τα ζώα στην τέχνη

Εκπαιδευτικό υλικό και σύνδεσμοι

Τα ζώα κι εμείς…παιδαγωγικό υλικό για εκπαιδευτικούς!

Τα ζώα στην Ελλάδα υποφέρουν. Καθημερινά ακούμε περιστατικά βαρβαρότητας και κτηνωδίας εις βάρος τους, τα βλέπουμε πατημένα στους δρόμους ή περιφερόμενα άρρωστα στη γειτονιά μας. Είναι ώρα να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα με όχημα την Παιδεία των παιδιών…

Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία

Ένα νέο e-book για τα φυτά και τα πουλιά

fyllo kai ftero

Τίτλος: Φύλλο και Φτερό

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Τσίγκου
ISBN: 978-618-5147-18-1

Εκδόσεις: Σαΐτα

Περίληψη

Το «Φύλλο και Φτερό» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό γραμμένο για τους μικρούς μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν επιλεκτικά από το δάσκαλο. Είναι δομημένο σε Φύλλα Εργασίας γεμάτα σχήματα και εικόνες που βοηθάνε τα πρωτάκια και τα δευτεράκια να ερευνήσουν γνωστικά, να καλλιεργήσουν την παρατηρητικότητά τους και να προβληματιστούν για δυο αγαπημένους φίλους της καθημερινότητάς τους, τα φυτά και τα πουλιά.

ΒΙΒΛΙΟ: Τα πουλιά της Αττικής

ejof a opsi (1)-page-001

Βιβλίο: «Ανακαλύπτω τις αξίες του δάσους σε ένα περιβαλλοντικό δασικό μονοπάτι»

Από τις εκδόσεις Σαΐτα, κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο:«Ανακαλύπτω τις αξίες του δάσους σε ένα περιβαλλοντικό δασικό μονοπάτι».

saita-ekdosi-axies-dasous

Σχολιάστε