Υ Ελιά

Δείτε πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ» του ΚΠΕ Καλαμάτας
Κατεβάστε το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ του Δικτύου
Δείτε ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ του Δικτύου
Κατεβάστε το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με το Δίκτυο
ΕΛΑΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ εκπαιδευτικό φυλλάδιο για τους μαθητές στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελαίας εγκώμιον» από το Κ΄νετρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
ΕΛΑΙΑΣ ΑΙΓΛΗ από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ
Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο νησί της Λέσβου, το οποίο εστιάζεται στην ενασχόληση των κατοίκων με την καλλιέργεια της ελιάς. Η αναδρομή στο παρελθόν και η σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα γίνεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τα προσωπικά βιώματα ανθρώπων του νησιού. Ιδιαίτερη είναι η αναφορά στο μάζεμα της ελιάς σε παλαιότερους χρόνους, στις συνθήκες εργασίας και στην κοινωνική ζωή που αναπτυσσόταν με επίκεντρο το ελαιοτριβείο, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται η τεχνολογική εξέλιξη που επήλθε στο νησί με τη βιομηχανική ανάπτυξη. Μνεία γίνεται στην ίδρυση των πρώτων ελαιοτριβείων καθώς και στη δημιουργία του Δημοτικού Ελαιοτριβείου. Παρατίθενται στοιχεία για την παραγωγή αλλά και τη διανομή του λαδιού στο παρελθόν, καθώς και για την ανάπτυξη της σαπωνοποιίας. Επιστολές γραμμένες στο παρελθόν φωτίζουν πλευρές της ιστορίας του νησιού και παρουσιάζουν με ενάργεια τις σταδιακές αλλαγές που επήλθαν.
Το video «Η ελιά στο χώρο και το χρόνο» αποτελεί παραγωγή του ΚΠΕ Άμφισσας για την Ελιά και τον Ελαιώνα της Άμφισσας και πραγματεύεται:
Α) την ιστορία της ελιάς από την εμφάνισή της πριν 10.000 χρόνια μέχρι σήμερα στον κόσμο κάνοντας αναφορά
• Στη σημασία και στους συμβολισμούς της ελιάς και του ελαιολάδου στην ελληνική μυθολογία και τις διάφορες θρησκείες,
• Στην ανάπτυξη του εμπορίου της ελιάς στο πέρασμα των χρόνων,
• Στη γεωγραφική εξάπλωση της ελιάς και τους τρόπους συλλογής της στις διάφορές χώρες.
Β) και την παρουσία της ελιάς στον ελαιώνα της Άμφισσας κάνοντας αναφορά:
• Στους τρόπους καλλιέργειας και συλλογής της ελιάς,
• Στην εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή από το 18ο αίωνα μέχρι σήμερα,
• Στους τρόπους επεξεργασίας του καρπού της ελιάς,
• Στη θρεπτική αξία και την ευεργετική επίδραση της ελιάς και των προιόντων της στην ανθρώπινη υγεία.
Στο παρον τετράδιο δραστηριοτήτων γένεται προσπάθεια-μέσα από μιά σειρά ασκήσεων- να καταγραφούν βήμα-βήμα, οι εμπειρίες των μαθητών/επισκεπτών που αποκόμισαν από την επίσκεψη τους στον ελαιώνα της Άμφισσας. Αναλυτικότερα μέσα από τις ασκήσεις οι μαθητές/επισκέπτες εξοικοιώνονται με τη μελέτη ενός δένδρου, την ηλικία του, τα χαρακτηριστικά του, τις καλλιεργητικές διαδικασίες της ελιάς, τις ασθένειες των ελαιοδένδρων, τα λιπάσματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται, τα στάδια παραγωγής του ελαιόλαδου, το βιολογικό ελαιώνα, τη γευσιγνωσία του ελαιολάδου, τη διατροφική του αξία και άλλα σχετικά θέματα.
Το έντυπο αυτό έχει σκοπό να περιγράψει συνοπτικά τα στάδια παραγωγής του ελαιόλαδου από ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο, χωρίς βέβαια να λείπουν και κάποιες ιστορικές και άλλες αναφορές, ώστε αφενός να διαλύσει όποιες αμφιβολίες υπάρχουν για την προέλευσή αυτού του πολύτιμου για τη διατροφή και την υγεία μας αγαθού και αφετέρου να αποτελέσει κίνητρο για την επιτόπου επίσκεψη σε ένα από αυτά.

Η ελιά η χρυσόφυλλη- Η καλλωπιστική αξία της ελιάς

Η Ελιά, υλοποιημένο πρόγραμμα από το 10ο ΔΣ Αιγάλεω

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης «Ελιά και Λάδι» από το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας

«Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ», περιβαλλοντικό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου Βαλύρας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Ελιά, του ήλιου η θυγατέρα, από το Ολοήμερο ΔΣ Πορταριάς

Σχολιάστε