Υ Απορρίμματα

Κατεβάστε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό πατώντας πάνω στην κάθε εικόνα.

Ιωάννου Θ. &  Λαζαρίδη Κ. (επιμ.), «Μειώνω, επαναχρησιμοποιώ και μετά ανακυκλώνω», Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, ISBN: 978-960-86818-9-7

Διαφάνεια1

Ιωάννου Θ. &  Λαζαρίδη Κ. (επιμ.), «Τα καλά απόβλητα είναι αυτά που δεν παράχθηκαν ποτέ!», Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, ISBN: 978-960-86818-8-0

Διαφάνεια2

Κεφάλαιο: Πλαστικό

Θλιβεροί Έλληνες πρώτοι στις πλαστικές σακούλες

Ζώντας με λιγότερο πλαστικό: 10 tips

(Αναδημοσιεύουμε από το econews)

Χρήση πλαστικής σακούλας

(από «Καλύτερη ζωή» του WWF)

Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς συσκευασίες τροφίμων

Το Original Unverpackt είναι ένα καινοτόμο σούπερ μάρκετ στο Βερολίνο, το οποίο απορρίπτει τις συμβατικές συσκευασίες τροφίμων. Άνοιξε στις 20 Σεπτεµβρίου στη συνοικία του Κρόιτσµπεργκ και εκεί µπορούν να αγοράσουν «χύµα» και µε το κιλό οποιοδήποτε προϊόν, από σαµπουάν µέχρι κρέας και µακαρόνια, χωρίς το ζύγι να µετράει τη συσκευασία.

Πλαστικές σακούλες: η άνοδος, η πτώση και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το πλαστικό: ευχή και κατάρα

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το πλαστικό κυριολεκτικά κατέκλυσε τον πλανήτη. Από τη μία πλευρά πρόκειται για ένα θαυματουργό υλικό με ωφέλιμες εφαρμογές που εκτείνονται από την κατασκευή ιατρικών συσκευών μέχρι ελαφρύτερων και ως εκ τούτου λιγότερο ενεργοβόρων οχημάτων.

Από την άλλη πλευρά, το πλαστικό είναι μια κατάρα που επέτρεψε την μαζική παραγωγή φθηνών και αναλώσιμων προϊόντων που μετά τη χρήση τους κατακλύζουν τις χωματερές, μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες και τους ωκεανούς, κυριολεκτικά πνίγουν την άγρια ζωή και υποβαθμίζουν το φυσικό τοπίο.

Προτάσεις για δραστηριότητες

Παρουσίαση εργασιών από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Δυτικής Αττικής με θέμα την Ανακύκλωση. Οι εργασίες αυτές έγιναν στα πλαίσια προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Παρασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού, επανάχρηση πλαστικού και αλουμινίου με ποικίλες δημιουργικές κατασκευές.

κπαιδευτικά προγράμματα για τα απορρίμματα- ΚΠΕ Δραπετσώνας

«Αγαπώ την πόλη μου γι’ αυτό κι ανακυκλώνω»- Εκπαιδευτικό υλικό του ΚΠΕ Νάουσας

Ανακύκλωση και νηπιαγωγείο-Φύλλα εργασίας

Το ημερολόγιο της Ανακύκλωσης (Για το Νηπιαγωγείο)

Ένα παιχνίδι για την ανακύκλωση: Ανακυκλώνονται ή όχι;

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

Στίχοι-μουσική: Σπύρος Λάμπρου
το τραγούδι περιέχεται στο cd «αν όλα τα παιδιά της γης»
Παραγωγή: «Μικρή Πολιτεία» 2011

Το αλφαβητάρι της ανακύκλωσης

Η Αλφαβήτα της Ανακύκλωσης

Ασπρόμαυρη αλφαβήτα της ανακύκλωσης και πίνακας αναφοράς για το Νηπιαγωγείο

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-GREEK CARTOONS

Τα σήματα της Ανακύκλωσης

Απορρίμματα και Ανακύκλωση (βίντεο)

Ανακύκλωση (βίντεο)

Αναφορά στο πως μπορούμε να ανακυκλώνουμε με σωστό τρόπο.

Midway Island, North Pacific Ocean, Unbelievable!

Το βίντεο δείχνει ένα νησί μέσα στον ωκεανό, 2000 χλμ μακριά από στεριά.. Στο νησί αυτό δεν ζει κανείς και τίποτα, μόνο πουλιά. Δείτε τι συνέπειες έχουν τα σκουπίδια στις θάλασσες!!!

Ένα πείραμα με τα σκουπίδια

Πρώτης τάξεως ρούχα από δεύτερο χέρι! (από «Καλύτερη ζωή» του WWF)

Ένας δεκάλογος με έξυπνες πρακτικές κατά της σπατάλης σε περιμένει!

Χρειάζονται τρία απλά βήματα: Να τον διαβάσεις, να τον εκτυπώσεις και να τον κρεμάσεις στην πόρτα του ψυγείου σου!

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), εντείνοντας την προσπάθεια ενημέρωσης της νέας γενιάς, ανέπτυξε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο την Ανακύκλωση Συσκευασιών.
Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Μέρος του προγράμματος είναι και το εκπαιδευτικό βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΕΑΑ στα στοιχεία επικοινωνία που θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.herrco.gr

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ. Recycle!

Τί ρίχνουμε στον μπλε κάδο; Πώς συμμετέχουμε σωστά στην Ανακύκλωση Συσκευασιών; Ποια είναι η πορεία των υλικών μετά τον μπλε κάδο; Ποια είναι τα οφέλη της Ανακύκλωσης; Ποια είναι Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης; Παρακολουθήστε το βίντεο και θα λύσετε όλες τις απορίες σας.

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ 2012 – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ ΕΠ10

Βίντεο που δείχνει πώς παίζοντας με τα παιδιά τούς μαθαίνουμε την ανακύκλωση.

Απαγορευμένα υλικά για τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης

Ποια υλικά δεν πρέπει να κατευθύνονται στους μπλε κάδους, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, που έχει την ευθύνη για το σύστημα;

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ένα παράδειγμα ιστοεξερεύνησης (webquest) από τη δευτεροβάθμια.

Διαχείριση Απορριμμάτων ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο όρος «Ιστοεξερεύνηση» (WebQuest) περιγράφει μία δομημένη μαθησιακή δραστηριότητα, η οποία είναι προσανατολισμένη στη διερεύνηση (inquiry)  με στόχο την επίλυση προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης πληροφοριών που αντλούνται κατά βάση από πηγές του Παγκόσμιου Ιστού (Web).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ). Η ΕΕΔΣΑ είναι ο μόνος επιστημονικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ελλάδα, μέλος της International Solid Waste Association, που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων για τα απορρίμματα. Σκοπός της εταιρείας είναι η προαγωγή της χρήσης αποδεκτών μεθόδων και συστημάτων Δ.Σ.Α. και η καλλιέργεια των σχετικών επιστημονικών μεθόδων και εφαρμογών με απώτερο στόχο τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία της ποιότητας του περιβάλλοντος και την προστασία και εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ενδιαφέρουσα είναι η ενότητα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων, στην οποία φιλοξενούνται κείμενα των στελεχών των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Οι συντάκτες είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι, καθώς διαθέτουν σημαντική εμπειρία από την λειτουργία των συστημάτων διαχείρισης και γνωρίζουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Γιατί να κόψουμε το χαρτί υγείας;

Οι χαρτοπετσέτες, το χαρτί υγείας, το χαρτί κουζίνας και τα συναφή είναι προϊόντα με τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ο χαρτοπολτός που παράγεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο προέρχεται από εκατομμύρια κομμένα δέντρα, τα οποία η χαρτοβιομηχανία βάφτισε ως “ανανεώσιμο πόρο” για να καθυσηχάσει τους καταναλωτές…

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ CD-DVD

Προτάσεις για μια δεύτερη ζωή στο αντικείμενο, προτάσεις για κατασκευές.

Ηλεκτρικά και Ηλεκτρονικά απόβλητα-ιστοεξερεύνηση

Η εφαρμογή επικεντρώνεται στο ζήτημα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Μέσα από τις διαθέσιμες πηγές (άρθρα, βίντεο κτλ) προβάλλεται ολιστικά το πρόβλημα της μη ορθής διαχείρισής τους εγείροντας περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Οι μαθητές της Στ΄τάξης  καλούνται να εξετάσουν την αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε καταναλωτικές κοινωνίες και την εκτεταμένη εξαγωγή του παλιού ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού προς τις αναπτυσσόμενες χώρες με στόχο να αποκτήσουν κριτική σκέψη σχετικά με τον αντίκτυπο των ηλεκτρονικών αποβλήτων στην κοινωνία, την υγεία και το περιβάλλον στις διάφορες κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ανακύκλωση συσκευών – Δεν είναι Παραμύθι 1

Δείτε μια φανταστική ιστορία για την πραγματική αξία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. http://www.deneinaiparamithi.gr

Κεφάλαιο: Τηγανέλαια

tiganelea

Εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή για τη διαχείριση των μεταχειρισμένων μαγειρικών ελαίων

του ΚΠΕ Ελευθερίου- Κορδελιού

Παρουσίαση Τοπικού Δικτύου
Κοινές δραστηριότητες για τα σχολεία του Τοπικού Δικτύου
Πρόταση για πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Τοπικού Δικτύου
Συλλογείς τηγανελαίων στην Αττική
OIL 4 LIFE Δ. Ψυχογιού 36, 173 41,  Άγιος Δημήτριος 2109738106,    6976372177,    6941694400 www.oil4life.gr

info@oil4life.gr

skurtis@oil4life.gr

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας
Σέλας Ανακύκλωση – ΜΠΙΚΟΣ – ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ Ο.Ε. Γ. Τσαμαλή 11, 136 71, Αχαρνές 2102460845 www.selas.com.gr info@selas.com.gr Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας
REVIVE ΑΕ Κωστή Παλαμά 15, Πατήσια, 11141, Αθήνα 2102116524 www.revive.gr

info@revive.gr

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας
Pegasus Recycle 6944160451 www.pegasusrecycle.gr office@pegasusrecycle.gr Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας
Euro-Recycling 2117203848,
6936856054
eurorecycling.blogspot.com sales.eurorecycling@gmail.com Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας
Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης είναι ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την ανακύκλωση στην Ελλάδα. Είναι υπεύθυνος για την έγκριση των εθνικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης ανά προϊόν, καθώς και για τον έλεγχο της προόδου της Ελλάδας στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ανακύκλωση: Μαθαίνοντας από τους ξένους

Σας παρουσιάζουμε πέντε μεθόδους ανακύκλωσης, τις οποίες θα μπορούσαμε να “εισάγουμε” από άλλες χώρες και να ανακυκλώνουμε αποτελεσματικότερα στη χώρα μας.

 

Κατανάλωση και διαφήμιση. Εναλλακτικές διδακτικές παρεμβάσεις με την υποστήριξη των Τ.Π.Ε.

Υλικό από Βιωματικό εργαστήριο στο σεμινάριο του ΚΠΕ Δραπετσώνας «Πρόληψη απορριμμάτων. Τα καλά απόβλητα είναι αυτά που δεν παράχθηκαν ποτέ!»

Παιχνίδια για το Περιβάλλον από το Οίκαδε της Τράπεζας Κύπρου

Η υπερμεσική εφαρμογή «Δεν το θες; Μην το πετάς!» στοχεύει να κάνει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να υιοθετήσουν συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς και στάσεις που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο της ανάγκης για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Μείωσε-Επαναχρησιμοποίησε-Ανακύκλωσε!   Εκπαιδευτικό σενάριο για τη διδασκαλία της διαχείρισης απορριμμάτων με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.

Η “Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης” στα σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Η ΟΕΑ υλοποιεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματαγια τα σχολεία: «Ανακύκλωση χαρτιού», «Κομποστοποίηση οργανικών υλικών» και «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση Υλικών».

Οικολογικό Περίπτερο για τη μείωση των απορριμμάτων  ιστοεξερεύνηση  που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την επιτακτική ανάγκη για μείωση των απορριμμάτων, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ατομικής προσφοράς και να τους προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία και ιδέες για να ετοιμάσουν το οικολογικό περίπτερο ενημέρωσης στο σχολείο μας.

Τεχνική κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού

Κεφάλαιο: Κομποστοποίηση

Οικιακή κομποστοποίηση video

Κομποστοποίηση: αρχές, κατασκευή και αποθήκευση

Κομποστοποίηση: Βιωματικό εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά από το www.letsgogreen.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ από την Let’s go green

Re:Think Project

Μια σπουδή πάνω στην ανακύκλωση και την επανάχρηση. Εμπνεόμαστε από την κρυμμένη ομορφιά που υπάρχει στα κοινά “σκουπίδια” μας και δημιουργούμε χρηστικές κατασκευές για τον κήπο, το σπίτι ή τις καθημερινές μας ανάγκες. Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα οργανικά σκουπίδια, δημιουργώντας μια πρωτότυπη ιδέα, το πρώτο Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην Ελλάδα.

Re-Think project: «Κομποστοποιητές εν δράσει»– Ενα πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης που υλοποιείται εδώ και 3 χρόνια στην Καλαμάτα

Αυτοδιαχειριζόμενη συνοικιακή κομποστοποίηση στην Καλαμάτα από τους πολίτες

“Ας δημιουργήσουμε συνοικιακούς κομποστοποιητές, που θα διαχειρίζονται από τους πολίτες και θα είναι αυτοί υπεύθυνοι γι’ αυτούς”. Με αυτήν τη βασική ιδέα ξεκινά η ιστορία της συνοικιακής κομποστοποίησης στην Καλαμάτα. Κάτι που κάποτε φαινόταν ουτοπικό σήμερα αρχίζει και  γίνεται  μια πραγματικότητα, καθώς ήδη 22 συνοικιακοί κομποστοποιητές έχουν εγκατασταθεί στην Καλαμάτα από την ομάδα Re:Think project.

“Οικιακή Κομποστοποίηση”- Ηλεκτρονικό έντυπο

Το νέο ηλεκτρονικό έντυπο του ΚΠΕ Δραπετσώνας για την “Οικιακή Κομποστοποίηση” περιέχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας εκπαιδευτικός για να σχεδιάσει και να προσεγγίσει θεωρητικά και πρακτικά ένα σχολικό πρόγραμμα για την κομποστοποίηση.

Αρχίζει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων

Μείωση & Διαχείριση των Απορριμμάτων – Ιστοεξερεύνηση

Όλο το υλικό του Εθνικού  Δικτύου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης  «Απορρίμματα: Τα  χρήσιμα… άχρηστα» του  ΚΠΕ  Έδεσσας

Οι χοντρές κυρίες, του Δημήτρη Κάσσαρη, Εκδ. Κέδρος

Τι συμβαίνει μέσα σε έναν κάδο απορριμάτων του δήμου, σε μια γειτονιά της Γης, όταν η μικρή αχτίδα του φεγγαριού πέφτει μέσα και εγκλωβίζεται; Πώς αυτός ο κάδος γίνεται βαρκούλα και πώς ταξιδεύει από την Αυστραλία ως την Αμοργό φορτωμένος με χοντρές κυρίες που τσακώνονται, χορεύουν και συγκινούνται;

Ενδεικτική πρόταση υλοποίησης προγράμματος Π.Ε. με θέμα ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ σύμφωνα με τις αρχές της Ιστοριογραμμής (Storyline), της Ιφιγένειας Ηλιοπούλου,  Νηπιαγωγού,  Μ.Sc. στην Π.Ε

Βιβλία για την Ανακύκλωση

Ζαραμπούκα Σ., Ο κύριος Μπέν, η Μου και τα σκουπίδια, Αθήνα, Πατάκης, 1998

Ζερβοπούλου Ε., Σχέδια Εργασίας για το νηπιαγωγείο, Αθήνα, Γρηγόρη, 2004

Ναούμ Ε-Παπαμιχαήλ Γ., Θεματικές προσεγγίσεις Σχέδια Εργασίας για το Νηπιαγωγείο, Ανακύκλωση, τεύχος 3, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2005

Παρούση Α-Κυριτσόπουλος Α., Ήταν ΄’ενα μικρό χαρτάκι, Αθήνα , Ελληνικά Γράμματ

Φακίνου Ε., Ντενεκεδούπολη, Αθήνα. Κέδρος, 1997

Τρίστραμ Στιούαρτ: Το παγκόσμιο σκάνδαλο τροφικής σπατάλης

Οι Δυτικές κοινωνίες πετούν το ήμισυ σχεδόν των τροφών τους όχι διότι δεν είναι βρώσιμες-αλλά διότι δεν δείχνουν ελκυστικές. Ο Τρίστραμ Στιούαρτ ερευνά τα σοκαριστικά δεδομένα της διατροφικής σπατάλης, απαιτώντας να κάνουμε πιο υπεύθυνη χρήση των παγκοσμίων πόρων.

Τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά

Πέντε απίθανα έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά

Εκδήλωση Έκθεσης δημιουργιών από ανακυκλώσιμα /«άχρηστα» υλικά» – Τέχνη από σκουπίδια (trash art)

Το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στη ΧΑΝ Αθηνών (Ακαδημίας 36 & Ομήρου), στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς Σκουπίδια» της ΕΕΠΦ, έγινε η Εκδήλωση Έκθεσης δημιουργιών από ανακυκλώσιμα /«άχρηστα» υλικά» -τέχνη από σκουπίδια (trash art), με σχετικά Βιωματικά Εργαστήρια.

Κατασκευές με σκουπίδια (από την Τίνα Νάντσου και τη Σχολή Χιλλ)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ

Τα παιδία παίζει

1 thoughts on “Υ Απορρίμματα

  1. Παράθεμα: Εργαστήριο σχεδιασμού περιβαλλοντικού προγράμματος: ΜΕΙΩΝΩ- ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ | Περιβάλλον και Παιδεία

Σχολιάστε