Τα απαραίτητα βήματα για ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το κείμενο είναι διασκευασμένη αναδημοσίευση από Ανακύκλωση Δήμος Καλαμάτας.

Η κομποστοποίηση είναι ο φυσικός τρόπος ανακύκλωσης και βοηθά στην ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων που τελικά καταλήγουν στους γκρι κάδους. Με την κομποστοποίηση των οικιακών και των «αποβλήτων κήπου» μπορούμε εύκολα να βελτιώσουμε την ποιότητα τους εδάφους στον κήπο μας. Ο παρών οδηγός μας παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την καλύτερη χρήση του κάδου μας.

κομπόστ

ΒΗΜΑ 1ο: ΣΩΣΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΔΟΥ

Τοποθετούμε τον κάδο μας σε ένα επίπεδο έδαφος με δυνατότητα απορροής των όμβριων, όχι σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα. Αυτό επιτρέπει την απορροή της περίσσειας του νερού, τον αερισμό και διευκολύνει την είσοδο στον κάδο των ωφέλιμων μικροοργανισμών και ζωυφίων, όπως είναι οι γαιοσκώληκες, που ξεκινούν έτσι τη διαδικασία της αποικοδόμισης. Η τοποθέτηση του κάδου σε σημείο μερικώς σκιερό βοηθά στην επιτάχυνση της κομποστοποίησης.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα είναι χρήσιμο να τοποθετούμε τον κάδο μας πάνω σε συρματόπλεγμα ορθογωνικής διατομής 1cm Χ 2cm. Στην περίπτωση αυτή σκάβουμε έναν αβαθή λάκκο 3 cm περίπου με διάμετρο ίση με τον κάδο μας, τοποθετούμε ένα κομμάτι συρματοπλέγματος με διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του κάδου και τοποθετούμε από πάνω τον κάδο μας.

ΒΗΜΑ 2ο: ΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ

Το πρώτο γέμισμα (ξεκίνημα) του κάδου, καλό είναι να γίνει όταν ο καιρός είναι ακόμη ζεστός. Όταν κάνει κρύο δεν υπάρχουν οι πολύτιμοι γεωσκώληκες και οι άλλοι απαραίτητοι οργανισμοί, για να μπούνε μέσα στο «ΚΟΜΠΟΣΤ», και τα σκουπίδια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά γίνονται κομμάτια-κομμάτια και σαπίζουν. (Το χειμώνα υπάρχει δυνατότητα προμήθειας ζωντανού «ΚΟΜΠΟΣΤ» που εμπεριέχει όλους του απαραίτητους οργανισμούς)

α) Για το πρώτο γέμισμα πάρετε 2-3 κουβάδες κανονικό χώμα για φυτά και βάλτε στον κάδο ώστε να μπούνε αμέσως οι χρήσιμοι οργανισμοί και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται (χρησιμοποιήστε ζωντανό «ΚΟΜΠΟΣΤ» για να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία κομποστοποίησης ή όταν κάνει κρύο)

β) Μετά γεμίστε τον κάδο με όλα τα ζωντανά/οργανικά απορρίμματα της κουζίνας, του σπιτιού και του κήπου. Μη γεμίζετε τον κάδο με την πρώτη φορά αλλά να τα βάλετε τα σκουπίδια λίγα-λίγα κάθε μέρα μαζί με φύλλα δένδρων, κλαδιά και χορτάρι. ΟΧΙ πολλά αμέσως.

Χρήσιμα υλικά για την κομποστοποίηση είναι :
Yπολείμματα από λαχανικά και φρούτα, κατακάθι από καφέ, βότανα από ροφήματα, παράγωγα κλαδέματος και γκαζόν. Αυτά ονομάζονται «πράσινα» και έχουν την ιδιότητα να αποσυντίθενται γρήγορα και να παρέχουν άζωτο και υγρασία που είναι απαραίτητα για την κομποστοποίηση.

Άλλα χρήσιμα υλικά που μπορούμε να βάλουμε στον κάδο είναι : τσόφλια αυγών, ξερά φύλλα, μαλακό χαρτί (π.χ. χαρτοπετσέτες). Αυτά ονομάζονται «καφέ» και αποσυντίθενται με πιο αργό ρυθμό. Παρέχουν ίνες, τον απαραίτητο άνθρακα, μεταλλικά στοιχεία και επιτρέπουν τον σχηματισμό θυλάκων αέρα μέσα στο μίγμα.
Άλλα που μπορούμε να προσθέσουμε: στάχτες από τζάκι, σκόνη από τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας.

ΒΗΜΑ 3ο: Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ

Υλικά τα οποία ποτέ δεν πρέπει να τοποθετούμε μέσα στον κάδο μας είναι: κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, έλαια, περιττώματα ζώων, πάνες μωρού, χαρτιά υγείας, μολυσμένα φυτά (από έντομα). Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν ανεπιθύμητα επιβλαβή έντομα και να παράγουν άσχημες οσμές.
Θυμηθείτε ότι το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί δεν είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση και ανακυκλώνονται χωριστά στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ.

ΒΗΜΑ 4ο: ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Το μυστικό για την παραγωγή καλής ποιότητας κόμποστ είναι η σωστή αναλογία μεταξύ «πρασίνων» και «καφέ». Αν το κόμποστ περιέχει πολύ υγρασία προσθέτουμε περισσότερα «καφέ», αν είναι ξηρό προσθέτουμε «πράσινα».
Άλλες υποδείξεις:
Η διαδικασία και το αποτέλεσμα της κομποστοποίησης είναι πολύ καλύτερο και η απασχόληση μας πολύ πιο εύκολη αν προσθέσουμε στον κάδο ειδικού τύπου γαιοσκώληκες κομποστοποιητές.
Οι μικροοργανισμοί και τα βακτηρίδια δεν μπορούν να «δουλέψουν» εάν το μέρος είναι στεγνό, γι’ αυτό το «ΚΟΜΠΟΣΤ» πρέπει πάντα να είναι υγρό, αλλά ΟΧΙ βρεγμένο γιατί το πολύ νερό εμποδίζει τον αερισμό. Μπορείτε να ρυθμίζετε την υγρασία και τον αερισμό με το καπάκι. Εάν βάζετε υπολείμματα από φαγητά στο κάδο, τότε η υγρασία είναι συνήθως σωστή, και μόνο το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό.
Μπορείτε να βάζετε βρεγμένα υλικά πάνω σε στεγνά και χοντρά υλικά πάνω σε λεπτά. Το κάθε στρώμα να είναι περίπου 5-15 εκ.
Μεγάλα κλαδιά από δένδρα ή θάμνους να τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.
Είναι πάντα καλύτερα να γίνεται ανάμειξη των υλικών και, εάν χρειάζεται, να προσθέτετε και χώμα για λουλούδια.
Να αποφεύγετε ό,τι έχει χημικά πάνω του – γιατί σκοτώνουν τους γαιοσκώληκες και τα ζωύφια και κάνουν κακό στην ανακύκλωση.
Το χαρτόνι, τα κουτιά από τις πίτσες και τις εφημερίδες να τα βάζετε πρώτα στο νερό. Χρωματιστό χαρτί και περιοδικά ΔΕΝ κάνει να μπουν στον κάδο.

Αερισμός & Οξυγόνο
Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να μπαίνει οξυγόνο από τα ανοίγματα του πάτου, διότι μόνον έτσι δεν θα σαπίζει τίποτα και δεν θα υπάρχει καμία μυρωδιά.

Γι’ αυτό πρέπει:
1. Τα απορρίμματα να μην είναι πολύ μικρά/ψιλά και κολλημένα σαν μία μάζα. Μικρά φύλλα από λάχανο και κοτσάνι από λουλούδια, ή ακόμα λίγα μικρά κλαδάκια μαζεμένα στον περίπατο σας βοηθάνε να αποφύγετε το πρόβλημα και βοηθούν στην κομποστοποίηση.
2. Να αφήνετε το γρασίδι και τα χόρτα να στεγνώσουν λίγο πριν τα βάλετε στον κάδο.
3. Τα υγρά υπολείμματα/αποφάγια να τα βάζετε μέσα σε χαρτί ή εφημερίδα.
4. Η επιφάνεια του «ΚΟΜΠΟΣΤ» να μην είναι επίπεδη αλλά να κάνει ένα μικρό βουναλάκι προς την μέση.
5. Το «ΚΟΜΠΟΣΤ» κατά διαστήματα να το ανοίγετε λίγο με ένα φτυάρι ή κάντε του τρύπες – Είναι σημαντικό για τον αερισμό.

«ΚΟΜΠΟΣΤ» το χειμώνα
Το χειμώνα η οργανική ανακύκλωση γίνεται πιο δύσκολα. Για να την βοηθήσετε προσθέστε χόρτα και φύλλα και φροντίστε να υπάρχουν πολλά φρέσκα σκουπίδια, ώστε ο κάδος να είναι αρκετά γεμάτος για να μπορούν οι οργανισμοί να επιβιώνουν καλά.

Όταν υπάρχουν πολλά αποφάγια στο «ΚΟΜΠΟΣΤ» μπορεί να υπάρξουν και μύγες – για να ΜΗΝ υπάρξουν μύγες προσθέστε πάνω από τα αποφάγια λίγο χώμα για λουλούδια ή σκόνη από πέτρες/μάρμαρο.

ΒΗΜΑ 5ο: ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ

Το ώριμο κόμποστ είναι μία σκούρα καφέ- σχεδόν μαύρη- στρώση που θα εντοπίσουμε στο κάτω μέρος του κάδου. Έχει σπογγώδη υφή και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το ώριμο κόμποστ απομακρύνεται από το πορτάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του κάδου. Η χρήση του κόμποστ στον κήπο μας βελτιώνει εντυπωσιακά την ποιότητα του εδάφους και κατά συνέπεια την εμφάνιση του κήπου μας.

Οδηγός για τη χρήση του κόμποστ κατά το φύτεμα : ανάμιξη 1 μέρους άμμου, 2 μερών στείρου εδάφους και 2 μερών ώριμου κόμποστ. Η συνταγή αυτή δίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ «ΚΟΜΠΟΣΤ»
α) Μικρές ποσότητες:
Ανοίξτε την εμπρόσθια – πλαϊνή πόρτα και βγάλτε το «ΚΟΜΠΟΣΤ» με μια πηρούνα ή τσάπα.
β) Μεγάλες ποσότητες:
1. Ανοίξτε το καπάκι
2. Τραβήξτε την πλαϊνή πόρτα επάνω
3. Βάλτε το πόδι σας από το άνοιγμα της πόρτας πάνω στον πάτο
4. Κρατήστε τον κύλινδρο με τα δυο σας χέρια από το άνοιγμα του αερισμού και τραβήξτε απότομα ώστε να ξεκολήσει ο κύλινδρος από τον πάτο
5. Βγάλτε τον κύλινδρο εντελώς
6. Βγάλτε με μια πηρούνα το «ΚΟΜΠΟΣΤ» που δεν είναι έτοιμο και αφήστε το δίπλα από τον κάδο
7. Πάρτε όλο το έτοιμο «ΚΟΜΠΟΣΤ»
8. Φροντίστε να μην εμποδίζει τίποτα από κάτω τον αερισμό, αν ο κάδος σας διαθέτει βάση καθαρίστε το αυλάκι του πάτου μέσα στο οποίο θυλακώνει ο κύλινδρος
9. Να γίνει πάλι τοποθέτηση ή συναρμολόγηση του κάδου.
10. Ξαναβάλετε το «ΚΟΜΠΟΣΤ» που δεν είναι έτοιμο μέσα στον κάδο χωρίς να το πιέσετε και συνεχίστε πάλι με το καθημερινό σας σκουπίδι.

Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό κομποστοποίησης της naturam.

1 thoughts on “Τα απαραίτητα βήματα για ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Παράθεμα: Ο κήπος μας χρειάζεται φυσικό λίπασμα- compost – Ανακύκλωση

Σχολιάστε