ΣΚΙΡΩΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

skironio

Βιωματική μάθηση: Έρευνα – ψυχαγωγία – δημιουργία                                                       

Τι είναι το Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς;    Ένα Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής

Μέσα στον ελαιώνα του Ιδρύματος «Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου» ζουν τα αιωνόβια δέντρα: ελιές, φλαμουριές, ροδιές, φοίνικες, κυπαρίσσια, πεύκα…

Πρωτοπόροι γλύπτες του 20ου και του 21ου αιώνα, απ’ όλα τα μέρη της γης έστησαν τα έργα τους εμπνευσμένοι από αυτό το αυθεντικό και απείραχτο κομμάτι της κηφισιώτικης φύσης. Έτσι, με μεγάλα γλυπτά και εγκαταστάσεις στο χώρο δημιουργήθηκε και συνεχώς εμπλουτίζεται η συλλογή του Σκιρώνειου Μουσείου.

Στο πάρκο γλυπτικής του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς καλούμε τα παιδιά, μέσα από την ενεργό δράση, να γνωρίσουν «την τέχνη σε σχέση με το περιβάλλον».

α. Με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού για τα νήπια και τους μικρότερους μαθητές του δημοτικού

β. Με τα αινίγματα για τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού

γ. Με την «περιπλάνηση μέσα στα μονοπάτια» για τους εφήβους.

Το νηπιαγωγείο πάει στο μουσείο

Ένα παραμύθι, που εξελίσσεται σε μικρό θεατρικό δρώμενο εισάγει τα νήπια στις έννοιες: μουσείο, περιβάλλον, γλύπτες, έργο τέχνης, υλικά, εργαλεία.. Τα γλυπτά του Πάρκου κρύβουν μικρά μυστικά. Ένα γράμμα από το γλύπτη «Χωματένιο» βοηθάει τα παιδιά να τα ανακαλύψουν και τα οδηγεί στο κυνήγι του «κρυμμένου» θησαυρού.

Το δώρο τους: ο πηλός για τη δική τους δημιουργία…

Για μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού: το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού

Τα έργα στο Πάρκο Γλυπτικής κρύβουν μυστικά. Τα παιδιά θα τα ανακαλύψουν με τη μέθοδο των ερωταποκρίσεων. Ψάχνουν για το «θησαυρό»: Ένα κομμάτι πηλός για να φτιάξουν τα δικά τους γλυπτά…

Για μαθητές Δ΄, Ε΄, ΣΤ Δημοτικού: αινίγματα

Στο Πάρκο Γλυπτικής, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πως η φύση λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης, ως υλικό και συχνά ως αναπόσπαστο κομμάτι του έργου τέχνης. Φυλλάδια με αινίγματα προτρέπουν τους μαθητές να μελετήσουν τα έργα.

Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον και τη φύση. Παρατηρώντας τη σύνδεση των γλυπτών με τα δέντρα, τα σχήματα, τα μεγέθη, τους όγκους συνειδητοποιούν της σημασία που έχει η ομαλή συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον διέπεται από κανόνες, που διαφυλάσσουν την συνεχή ροή της ζωής και των στοιχείων, που την συνθέτουν.                                                             

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου: «τα μονοπάτια»

Τα μεγαλύτερα παιδιά εξερευνούν το Πάρκο Γλυπτικής μέσα από τα «μονοπάτια». Τα ίδια τα γλυπτά και η μεταξύ τους σχέση τα οδηγούν. Με τη βοήθεια φυλλαδίου οι μαθητές μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο, να παρατηρήσουν και να ερευνήσουν ότι τους προξενεί το ενδιαφέρον, να συγκρίνουν, να ανακαλέσουν μνήμες, να εκφράσουν συναισθήματα, να συζητήσουν και να διατυπώσουν συμπεράσματα για τον τρόπο που συνυπάρχουν και συνομιλούν τα έργα τέχνης με το περιβάλλον.

Κάθε ομάδα παιδιών μελετάει δύο μονοπάτια: το ένα με φιλοσοφικό προσανατολισμό και το άλλο με τεχνικό. Έτσι οι μαθητές εξοικειώνονται με τη βαθύτερη ουσία του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210 6206437.

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ.

Σχολιάστε