Με τους μαθητές στη Λίμνη Κουμουνδούρου

Άλλος ένας υδροβιότοπος της Δυτικής Αττικής έγινε πεδίο περιβαλλοντικής δράσης για 120 μαθητές από πέντε δημοτικά μας σχολεία. Η Λίμνη Κουμουνδούρου- που για τους αρχαίους Έλληνες ήταν μία από τις δύο λίμνες των Ρειτών- γέμισε παιδικές χαρούμενες φωνές. Οι μαθητές με διάκριση και απόλυτο σεβασμό στους φυσικούς κατοίκους της, παρατήρησαν τα πουλιά, μελέτησαν το οικοσύστημα, γνώρισαν τη χλωρίδα, ενημερώθηκαν για τις αλλαγές του τοπίου μέσα στην ιστορία, αναπαράστησαν τα αρχαία δρώμενα, εμπνεύστηκαν και έκαναν προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου.

Με την πολύτιμη συνδρομή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, της Εθελοντικής Ομάδας ΘΡΙΑ και άλλων εθελοντών στήσαμε πέντε βιωματικά εργαστήρια απ’ τα οποία πέρασαν όλοι οι μαθητές. Έτσι είδαν σφαιρικά όλο το χώρο και γνώρισαν το θαυμάσιο αυτό οικοσύστημα, που αντιστέκεται χρόνια τώρα στις πιέσεις από τη βαριά βιομηχανία που ήρθε και εγκαταστάθηκε δίπλα του.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας που κάνουμε, να αναδείξουμε δηλαδή την εκπαιδευτική αξία των τελευταίων υδροβιότοπων της Δυτικής Αττικής. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη Διοίκηση του Στρατοπέδου που συνέδραμε υλικά με εξοπλισμό στο εγχείρημά μας. Δίνουμε συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από το 1ο ΔΣ Μεγάρων, το 1ο και το 2ο ΔΣ Νέας Περάμου, το 5ο ΔΣ Μάνδρας και το 4ο ΔΣ Ασπροπύργου, που συμμετείχαν και έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για το εύθραυστο οικοσύστημα.

Υποσχόμαστε στους μικρούς μας μαθητές ότι θα διοργανώσουμε και άλλες παρόμοιες δράσεις για την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, που μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτούς πηγή χαράς, αναψυχής και δημιουργίας.

 

Σχολιάστε