Υ Κλίμα

Κλιματική αλλαγή: Ευρώπη και Κόσμος

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Στόχος έως το 2050 να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος A European Green Deal

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας. Καταπολεμάμε παρέα την κλιματική αλλαγή

Climate action – «Κλιματικές αλλαγές»  Στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κλιματική αλλαγή: ποιες χώρες τη γλιτώνουν και ποιες υποφέρουν [Χάρτες]

Καθώς οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη Γη μεταβάλλονται, ορισμένες χώρες νιώθουν τις επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες.

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Notre Dame έχει δημιουργήσει έναν ετήσιο δείκτη που δείχνει ποιες χώρες υποφέρουν περισσότερο και ποιες λιγότερο από την κλιματική αλλαγή.

Υλικό από το ΥΠΑΙΘ

Κλιματική αλλαγή: Οδηγός εκπαιδευτικών. Αθήνα, ΥΠ.Ε.Π.Θ. Μελάς, Δ., Ασωνίτης, Γ., Αμοιρίδης, Β., (2000)

ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Eγκυκλοπαίδεια περιβάλλοντος για νέους Τόμος 2: Κλιματική αλλαγή

Εθνικά Δίκτυα και Υλικό από ΚΠΕ

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του ΚΠΕ Στυλίδας: Κλιματικές αλλαγές

Το εκπαιδευτικό υλικό «Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή» σε μορφή ιστότοπου! από ΚΠΕ Ελευθερίου-Κορδελιού

99 ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή & συναφή θέματα… από το ΚΠΕ Καστοριάς

Ηφαίστεια και κλιματική αλλαγή. Υποστηρικτικό υλικό για το Πρόγραμμα του ΚΠΕ  Τροιζήνας «Ακολουθώντας τη λάβα». Τροιζήνα. ΚΠΕ Τροιζήνας Μεθάνων. Παπαπανάγου, Ρένα, (2008)

Βλάχου – Βρετού, Ειρ., Γρίλλια, Π.Μ., Βεργοπούλου Σ., Ζεπάτου, Π., Πανάγου, Ε., (2010), Κλιματικές αλλαγές και Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, Έκδοση ΚΠΕ Νέας Κίου, Ναύπλιο.

Μαρκατσέλης, Ευ., Παπαγεωργίου, Μ., Αγγελής, Κ., Αναγνώστου, Γ., Καραφέρη, Π., (χ.χ.), Κλιματικές αλλαγές – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, Έκδοση ΚΠΕ Στυλίδας, Στυλίδα.

Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής: Μεγάλη επιτυχία της ημερίδας για την κλιματική αλλαγή (19-11-2019)

Στις 19 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα με θέμα:  «Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου», που οργάνωσε ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία και τη Δ/νση για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, με όλα τα ΚΠΕ της Αττικής και όλους τους Υπευθύνους Π.Ε. των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Αττικής.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 200 εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων. Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Ακαδημαϊκός κύριος Χρήστος Ζερεφός και ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κύριος Ευθύμιος Λέκκας. Ακολούθησε συζήτηση και μετά το διάλειμμα έγιναν έξι παιδαγωγικά εργαστήρια με συντονισμό των Παιδαγωγικών Ομάδων των ΚΠΕ και των Υπευθύνων Π.Ε. που συμμετείχαν. Η Ημερίδα τελείωσε με παρουσιάσεις των προτάσεων των παιδαγωγικών εργαστηρίων για ενσωμάτωση της θεματολογίας της κλιματικής αλλαγής στα σχολικά περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η ΠΕΕΚΠΕ Αττικής ευχαριστεί όλους τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες. Η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας και της συνεργασίας όλων. Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Αττικής

Εισήγηση με θέμα: «Η Ανθρωπογενής Κλιματική Αλλαγή», Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

Εισήγηση με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Καταστροφές σε ένα Επιταχυνόμενο Κύκλο. Στρατηγικές Δράσεις Προσαρμογής»Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δ/ντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, Δ/ντής ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων”, Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΟΑΣΠ

Στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θα βρείτε μαγνητοσκοπημένες τις Εισηγήσεις και τη συζήτηση (κεντρική σελίδα https://video.sch.gr/) στους συνδέσμους:

Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή – μέρος 1ο (κεντρικές εισηγήσεις και συζήτηση)
Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή – μέρος 2ο

Εκπαιδευτικό Υλικό από ΜΚΟ

Walk the Global Walk

Οι νέοι δείχνουν το δρόμο της βιωσιμότητας

Κλιματική αλλαγή (από το έργο SAME WORLD)

Πρόγραμμα S.A.M.E. World: Ψηφιακό παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή

Θέλεις να ρίξεις μια ματιά πώς θα είναι το μέλλον; Καλώς ήρθες στο 2099…όπου όλα έχουν αλλάξει!Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις ενός (μη) τέλειου μέλλοντος και να ταξιδέψεις στο χρόνο για να αλλάξεις τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Ετοιμαστείτε να παίξετε!

Διαδικτυακό παιχνίδι: Μειώστε την εκπομπή CO2!

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο πλαίσιο του έργου “10ACTION”, καλεί τους μαθητές Δημοτικών σχολείων να ενημερωθούν σε ενεργειακά θέματα παίζοντας με το διαδικτυακό παιχνίδι: Μειώστε την εκπομπή CO2!

Δ.Θ.Δ.Π.Ε. «Μαθαίνω για τα Δάση»: «Μαθαίνω για τα Δάση, για την Κλιματική Αλλαγή Αναλαμβάνω Δράση» Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

bingo για το κλίμα (παιχνίδι από την WWF)

The History of Climate Change Negotiations in 83 seconds

Το κλίμα είναι στο χέρι σου,  WWF Ελλάς, (CD)

Κλιματικές Αλλαγές, Κατανάλωση και Αειφορία, στον ιστότοπο της WWF Ελλάς, (14 Αρχεία PDF)

Σχολεία για το κλίμαστον ιστότοπο της WWF Ελλάς (22 Αρχεία PDF) (Περιγραφή προγράμματος βήμα-βήμα).

Κλιματικό χάος, Ενημερωτικό υλικό για εκπαιδευτικούς, στον ιστότοπο της WWF Ελλάς (Αρχείο PDF).

Επιδαπέδιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγήστον ιστότοπο της WWF Ελλάς (Αρχείο PDF).

Το αλφαβητάρι της κλιματικής αλλαγής

«Κόντρα στο ρεύμα». Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιματικές Αλλαγές και τη Φτώχεια, (Για μαθήτριες/τές Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄Δημοτικού). Στον ιστότοπο της Αction Αid Ελλάς.

Το εκπαιδευτικό υλικό «Κόντρα στο Ρεύμα» αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις κλιματικές αλλαγές και τη φτώχεια. Παρουσιάζει στους μαθητές το θέμα των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους στη ζωή των κατοίκων των φτωχότερων χωρών του κόσμου. Το εκπαιδευτικό πακέτο παρέχει βασικές γνώσεις για τα δύο αυτά ζητήματα, βιωματικές εμπειρίες μέσα από συμμετοχικές δραστηριότητες και ιδέες για ανάληψη δράσης.

Κατεβάστε όλο το υλικό του πακέτου ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ πατώντας εδώ.

Βιβλίο Εκπαιδευτικού

Υλικό χαρτοκοπτικής

Χάρτης

Πιλοτικές ερωτήσεις (DVD)

Φόρμα αξιολόγησης του προγράμματος

Μήνυμα της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές

Δράση για το Κλίμα (Climate action) από τον ιστότοπο του Δικτύου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS».

bodo

Το υλικό «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο» εκδόθηκε το 1995 από το WWF και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υλικά που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και επηρέασε ουσιαστικά την πορεία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δώδεκα χρόνια μετά το υλικό επικαιροποιήθηκε και η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική πληροφορία. Τα ζητήματα που εξετάζονται είναι: Έδαφος, Νερό, Θάλασσα, Δάσος, Αγροοικοσυστήματα, Αέρας, Βιοποικιλότητα. Το υλικό περιλαμβάνει ενημερωτικά κείμενα για τον εκπαιδευτικό και 150 παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Κλιματική Αλλαγή
Έτος: 1995
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ευγενία Φλογαΐτη
Συγγραφή: Αλέξανδρος Γεωργόπουλος (Επικαιροποίηση 2008: Κώστας Γαβριλάκης & Γεωργία Λιαράκου)

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να βιώνει τα αποτελέσματα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έννοια ‘κλιματική αλλαγή’ συνοψίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη διάσταση ενός από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα του πλανήτη. Στο κείμενο αυτό παρουσιάζεται το ‘φαινόμενο του θερμοκηπίου’, η λειτουργία του οποίου, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση από ανθρώπινες και φυσικές αιτίες, ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.

Κεφάλαια Ενότητας
To Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

sustainabilityfrontiers

Sustainability Frontiers

is an international alliance of sustainability and global educators seeking transformation of the human condition through repaired and restored earth connection.  We are concerned with formal, non-formal and informal education that addresses the current confluence of threats to the environment and to human society globally.  We call for education that questions and offers alternatives to dominant assumptions and current orthodoxies such as the myth of unending progress built on economic growth, human separateness from nature, and reliance on policy, technical and market solutions to global problems.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Διδάσκοντας την κλιματική αλλαγή σε μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού με τη χρήση του διαδικτυακού περιβάλλοντος “Δράσε για το Κλίμα”

Εισήγηση στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση» (Δημήτριος Γκότζος, Νικόλαος Λάριος & Βασίλειος Μακράκης).

«Περιβαλλοντική – Κλιματική Μετανάστευση: Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες»

Γαβριλάκης Κ. & Λιαράκου Γ. (επ. επιμ.), 2017, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Αθήνα, ISBN: 978-960-06-5654-1

23

Ντοκιμαντέρ και άλλο πληροφοριακό υλικό

Πολική αρκούδα «θύμα» της κλιματικής αλλαγής

Οι Μυκήνες κατέρρευσαν από την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή θα κάνει όλο και πιο βίαιο τον πλανήτη μας

Κλιματική αλλαγή: Πλησιάζοντας το σημείο μηδέν

Δείτε τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα που αναφέρονται τόσο στις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όσο και στα οικονομικά συμφέρονται που βρίσκονται πίσω από την υπερθέρμανση του πλανήτη:  «Αναμέτρηση στη Στέγη του Κόσμου«, «Όταν Βυθίζεται ο Κόσμος«, «49Λέξεις για το Χιόνι«, «Πουλώντας Αέρα»

Δείτε ολόκληρη την ταινία Home του Yann Arthus-Bertrand, GoodPlanet Fundation President, σε πρώτη παγκόσμια προβολή στο διαδίκτυο εδώ.

We are living in exceptional times. Scientists tell us that we have 10 years to change the way we live, avert the depletion of natural resources and the catastrophic evolution of the Earth’s climate. The stakes are high for us and our children. Everyone should take part in the effort, and HOME has been conceived to take a message of mobilization out to every human being. For this purpose, HOME needs to be free. A patron, the PPR Group, made this possible. EuropaCorp, the distributor, also pledged not to make any profit because Home is a non-profit film. HOME has been made for you : share it! And act for the planet.

ΒΙΝΤΕΟ

Μια σειρά από σύντομα βίντεο για την ρύπανση εδάφους και αέρα, για την απώλεια των δασών, για την υπεραλίευση, για το αυτοκίνητο, για τα μικρά λάθη που προκαλούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα! Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες!

Βίντεο κλιπ για το τραγούδι του WWF «Μπες στο κλίμα».

Σχολιάστε