ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 21+: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Η πιλοτική φάση εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, που οργανώνει το ΙΕΠ- Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου 2020 με την επιμόρφωση 140 εκπαιδευτικών που θα παίξουν το ρόλο των πολλαπλασιαστών.

Στη συνέχεια και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί των 218 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν φέτος στο Πρόγραμμα, ώστε να ξεκινήσουν την εφαρμογή στα σχολεία τους.

Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

Υλοποιούνται μέσω των 4 θεματικών κύκλων:

1. Ζω καλύτερα – Ευ Ζην

(Μαθήματα ζωής και αγωγής της υγείας)

2. Φροντίζω το Περιβάλλον – Περιβάλλον

(Άναψε πράσινο για τον πλανήτη)

3. Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

(Κάνε πράξη τη συνεργασία και την προσφορά)

4. Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

(Χτίσε νέες ιδέες, δώσε νέες λύσεις)

Αναλυτικές πληροφορίες για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα βρείτε στη σελίδα του ΙΕΠ http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs.

Σχολιάστε